Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Бях изкушен от дявола" споделя японски учен

Японският археолог Шиничи Фуджимура (Shinichi Fujimura) бил толкова плодовит в откриването на праисторически артифакти, че си извоювал прякора "ръцете на бога". ...Докато камерата го уловила предварително да заравя обектите, които след това "намира".

Археолог на дявола, Фуджимура откривал едно след друго керамични изделия и реликви, които измествали назад във времето границите на историята на Япония.

Фуджимура хванат в кадър да заровя артифакти

(Image: japan-101.com), (Image: trussel.com), (Image: museumofhoaxes.com)

Изследователят и неговите находки от Каменната ера привлякоха  международното внимание и пренаписаха много учебници. Но през ноември 2000г. заклинанието беше развалено, когато вестник отпечата снимки на Фуджимура, копаещ дупки и заравящ в тях обекти, които по-късно изравя и обявява за важни находки.

"Бях изкушен от дявола. Не знам как бих могъл да оправдая извършеното от мен.", каза той.

Друго една "сензация" - "Човекът Пилтдаун" ("Piltdown Man"), най-позорната от всички научни фалшификации - бе открита през 1912г. в шахта за чакъл в Съсекс (Великобритания). С огромната си човекоподобна черепна кухина и маймуноподобна челюст, "вкаменелостта" Човека Пилтдаун  бе наречена Еоантропус  даусони (Eoanthropus dawsoni) на името на Чарлз Даусон (Charles Dawson), адвокат и археолог-аматьор, който направил откритието.

В продължение на 40 години Човека Пилтдаун се възхваляваше като липсващата брънка между човека и неговия предшественик примата. Но в 1953г. учените заключиха, че това било фалшификат. Радио-въглеродно датиране показа, че този човешки череп е само на 600 години, докато челюстната кост се оказала на орангутан. Цялото откритие на вкаменени фрагменти, намерени при Пилтдаун - което включваше и праисторическа бухалка за крикет – е било подставено.

А върху "Пуякът Пилтдаун" ("Piltdown Turkey") – предполагаемата вкаменелост на Аркеорептор (Archaeoraptor) -  бе хвърлена светлина едва през 1999г., когато списанието National Geographic публикува подробности по неговото откритие. Това откритие целеше  да докаже наличието на друга липсваща брънка в теорията на Дарвин за еволюцията - този път между птици и динозаври.

Аркеорепторът изглеждаше да е останка от голяма оперена птица с опашка на динозавър. Но вкаменелостта била пренесена контрабандно от Китай и продадена на частен колекционер в САЩ за 51 000 щ.д.. Експертите били подозрителни. При подробното изследване на екземпляра се оказало, че той е всъщност "композиция" - две вкаменелости залепени от силно лепило.

На какви ли още "открития" ще стане свидетел човечеството?...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!