Следвайте "Буднаера" в Телеграм

In vitro отглеждана сърдечна тъкан

Британски учени разработват метод за отглеждане на фрагменти от мускулна тъкан на сърцето от собствените мускулни или стволни клетки на пациента. С този метод учените се надяват до 5 години да могат да “ремонтират” безотказно човешки сърца.

Специалисти от Университета в Дънди, Шотландия, са успели да получат фрагменти от сърдечен мускул, използвайки клетки от новородени мишки. Създадените в лабораторни условия фрагменти от тъканта са показали всички свойства на нормалната мускулна тъкан на сърцето – съкращават се със същата честота и реагират по идентичен начин на въздействието на биологически активните вещества, стимулиращи работата на сърцето.

По думите на координатора на изследователския проект, д-р Кийт Баар (Keith Baar), новата технология ще облекчи съществено положението на сърдечно болните пациенти.  Изкуствено отгледаният имплант ще може да замени фрагменти от сърдечната тъкан, загинали или престанали да функционират вследствие на сърдечен пристъп или инфаркт.

В същото време, използването на транспланти от собствените клетки на пациента ще изключи вероятността за отхвърлянето им от организма, а също така прави ненужен дългия и скъпоструващ процес на търсене на подходящи донорни тъкани.

В работата си, британските изследователи се възползвали от успешния опит на японските си колеги, които по-рано успяха да отгледат и да имплантират фрагменти от скелетна мускулатура на опитни животни.

Научните сътрудници от Университета в Дънди планират да завършат лабораторните изпитания и да преминат към клиничното използване на новия метод в рамките на следващите 5 години.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!