Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Човешката история се разплита докато учен "прави" открития

Изглеждаше това да бъде една от най-сензационните находки в археологията - жизненоважната връзка между съвременните хора и неандерталците, открита в блато близо до Хамбург. Така поне твърдеше професор Райнер Проч фон Цайтен - виден германски (фламбойянт) антрополог – за намерения в торфа фрагмент от череп на 36 000 години.

30-годишната академична кариера на професор Райнер Проч фон Цайтен (Reiner Protsch von Zieten) завърши с позор след разкритието, че той фалшифицирал възрастта както на тази, така и на много други "реликви от каменната ера".

Университетът във Франкфурт, където професорът работеше, обяви че той е бил уволнен заради многобройните "лъжи и манипулации". Според експерти, неговите измами могат да означават, че цял раздел от историята на развитието на човека ще трябва да бъде преразгледан.

"Антропологията ще трябва напълно да ревизира своето виждане за съвременния човек от периода 40 000 до 10 000 години насам." каза Томас Тербергер (Thomas Terberger), археологът, открил измамата. "Работата на професор Проч изглеждаше да доказва, че разгледано анатомично, съвременните хора и неандерталците са съществували по едно и също време, и че дори може да са имали деца заедно. Но сега изглежда, че тези неща са били  безсмислици.".   

За този позор се разбра когато проф. Проч бе хванат в опит да продаде на САЩ цялата колекция от черепи на шимпанзета на своя департамент.

Разследване по-късно установи, че той също така е представял фалшиви вкаменелости за истински и е плагиатствал работата на други учени.

Неговото откритие изглеждаше да доказва, че неандерталците са били разпространени много по на север отколкото преди това се е предполагало.

На запитване на неговия университет към Университета в Оксфорд бе отговорено, че решаващият фрагмент на Хамбургския череп, който бе смятан за най-стария германец в света – неандерталец, известен като ‘Човека Ханферсанд’  (Hahnhfersand man) – се оказва, че е едва на 7 500 години, установено посредством радио-въглеродно датиране. Като другият череп, изпратен за датиране там, се оказал също грешно датиран преди това.

Друга една от сензационните открития на професора - "Жената Бишоп-Спейер (Binshof-Speyer woman) - е живяла в 1 300 г. пр.н.е., а не преди 21 300 години, както той твърдял.  Докато "Човекът Падерборн-Санд (Paderborn-Sande man), датиран от 27 400 г. пр.н.е., се оказало, че е умрял само преди около двеста години, през 1750г.

"Това компрометиране е сериозно. И разбира се, университетът ни се чувства много лошо относно станалото", каза професор Улрих Брандт (Ulrich Brandt), който ръководеше разследването на работата на проф. Проч. "Проф. Проч отказа да се срещне с нас. Но ние проведохме 10 заседания с 12 свидетели.

Техните истории за него бяха от странни по-странни. Впоследствие бе дори трудно нещата да се вземат на сериозно. Не можеше човек да не се смее на чутото. То беше просто невероятно. Накрая се оказа, че което той е направил е неправдоподобно."

По време на своето разследване университетът открива, че проф. Проч - 65 годишен фламбойянт със слабост към златните часовници, Поршетата и кубинските пури - е неспособен да работи дори със своя уред за въглеродно датиране.

Вместо това, след завръщането си от Германия в Америка, където правил доктората си, той започнал професура и просто си съчинявал неща.

В един от случаите той твърдял, че археологическата сензация Адапис (Adapis) - "полу-маймуна" на 50 милиона години - е била открита в Швейцария. В действителност, маймуната била изкопана във Франция, заедно с други подобни находки.

Проф. Теребергер (Terberger) казва, че той станал подозрителен относно работата на проф. Проч през 2001г., след което изпратил фрагмента на черепа в Оксфорд за тестване.

По-нататъшни тестове разкрили, че всички черепи, датирани от проф. Проч, са в действителност много по-млади отколкото той твърди, което подтикнало проф. Теребергер и британския му колега Мартин Стрийт (Martin Street), да напишат научна статия.

Същевременно германската полиция започнала да разследва професора за фалшифициране по повод твърдения, че той се опитва да продава на американски дилър 278-те черепа на шимпанзета, собственост на университета, за 70 000 щ.д..

Защо го е правил?

"Ако намерите череп на повече от 30 000 години, това се счита за сензация. Ако намерите три такива - хората ви забелязват. Добре е за вашата кариера." каза проф. Теребергер. "Всичко идва от амбициозността.".

Други подробности от живота на професора също се оказали съмнителни при детайлното разследване. Преди изчезването си от университета, проф. Проч казал на студентите си, че изследва костите на Хитлер и Ева Браун.

Той се хвалел също така с притежанието на апартаменти в Ню Йорк, Флорида и Калифорния, където, според него, се движел в компанията на Арнолд Шварценегер и Щефи Граф. Дори аристократичната титла на професора "фон Цайтен" ("von Zieten "), изглежда била фалшифицирана.

Оказало се, че той няма нищо общо с потомък на смел хусарски генерал, а всъщност е син на нацистки военен полицай, Вилхелм Проч (Wilhelm Protsch), разкрива списанието Der Spiegel.

Университетът, в който той работел, прави проучване относно хиляди документи, предадени в антропологичния департамент и свързани с ужасни научни експерименти на нацистите през 1930г., която документация била мистериозно надробена, според слухове, под инструкциите на професора.

Те също откриват, че главите на някои от 12 000-те скелета, складирани в "мазето за кости" на департамента са изчезнали, както изглежда продадени на приятели на професора в САЩ и симпатизиращи му зъболекари.

Университетът призна, че е трябвало да открие фабрикациите на професора много по-рано. Но се изтъква също така, че като всички държавни служители в Германия, практически е било невъзможно да се уволни забележителния антрополог, а се оказало и доста трудно да го притиснат по какъвто и да е начин.

"Той бе съвършен в това да бъде неуловим." казва проф. Брандт (Brandt). "Или умело използваше израза "това всъщност не е много ясно", или даваше разводнени обяснения.

Аз не съм психолог, така че не мога да кажа защо го е правил. Но моето предположение е, че когато се върна от Щатите преди 30 години той осъзна, че не е достатъчно добър за стандартите на професор. Затова той започна да измисля неща. Което  бързо се превърна в навик.".

Професорът, който живее в Майнц с жена си Анжелина, не отговори на електронната поща на Guardian за коментар. Но в предишни изявления пред Der Spiegel той настоява, че е жертва на "интрига".

"Всички диспутирани вкаменелости са моя лична собственост" заявява той пред списанието.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!