Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пробив на „9-те Коментара” в китайската ТВ мрежа

Вестта за „9-те Коментара” и отказването от Китайската Комунистическа Партия се разпространява бързо в Китай. Китайците успяват да пробият както през стриктно контролираната ТВ мрежа, така и през информационната блокада на Интернет. [Живот]

Тази Нова година жителите на град Хайченг, провинция Ляониниг, Китай, получиха един доста необикновен подарък – „Деветте Коментара за Комунистическата Партия” („9-те Коментара”) бяха излъчени по държавната китайска телевизия в техния град. Подаръкът бе любезно предоставен от смели и добросърдечни хора, посредством пробив в контролираната от комунистическия режим национална телевизия.

Плакат с надпис:"Откажете се от ККП", провинция Гуандонг, Китай. (Image: Epoch Times)
Плакати "Девет Коментара" и "Откажете се от ККП", гр. Тайюан, провинция Шанхай, Китай. (Image: Epoch Times)

В правителствената квартира на Китай в Пекин – Джонанхай - този акт на справедливост предизвика шок. Централното правителство на Китайската Комунистическа Партия (ККП) даде нареждания да се вземат незабавни мерки относно този инцидент. Беше предприето спешно претърсване на град Хайченг. Дори полицията от съседния град Ашлан бе изпратена да помага в търсенето.

Това не е единственият източник за разпространение на „9-те Коментара” в Китай.  Според Глобалния Център за Отказване от ККП  всеки ден многочислени телефонни обаждания и електронни писма от чужбина предават и изпращат информация за Китай относно „9-те Коментара” и напускането на ККП.

Празнуването на китайската Нова Година е един от най-значимите празници за китайците. Както обикновено и тази година няколкостотин милиона души се завърнаха в Китай за това събитие, събирайки се със семействата си, посещавайки приятели и/или изпращайки текстови доброжелания през мобилните си телефони.   

Но тази година се различаваше от предишните с това, че един вид подарък бе особено популярен в Китай - много хора получиха красиво опаковани пакети, съдържащи 9-те Коментара” на DVD дискове и/или като книги.  

Освен това, основната тема на разговор за много хора включваше въпросите "Четохте ли „9-те Коментара”? Напуснахте ли ККП? Как мога и аз да се откажа от ККП?". Плакати, афиши и брошури за „9-те Коментара” и за отказването от ККП се появиха на много места по страната.

В Хонг Конг китайските туристи гледаха с удивление парада за китайската Нова Година, подкрепящ напускащите ККП. Туристите не пропуснаха възможността да се сдобият с информация както за „9-те Коментара”, така и за отказване от организациите на ККП, предлагани в Центъра за Отказване от ККП към Epoch Times, Хонг Конг.

В провинцията Гуандонг търсенето на DVD дискове с „9-те Коментара” бе така високо, че те се оказаха недостатъчни. Пиратски копия на тези дискове нормално струват два-три юана (0.3 щ.д.), като легалните копия се продават на десет пъти по-висока цена. Но никой не изглеждаше да има против да заплаща пълната цена за легални дискове, и то без обикновеното пазарене.

„9-те Коментара” предизвикаха вълна на оттегляне от ККП в Китай. Броят на хората, които са се отказали открито от ККП и принадлежащите й организации, е табулиран на уебсайта на Epoch Times и надминава 8 милиона.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!