Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джон льо Каре: Брекзит е най-голямата идиотщина, Борис Джонсън застрашава съществуването на Обединеното кралство – то не е съществувало преди ЕС

На 88-годишна възраст знаменитият писател на шпионски романи Джон льо Каре (псевдоним на англичанина Дейвид Корнуел), свидетел на построяването и разрушаването на Берлинската стена, смята, че Брекзит и сегашното правителство на Борис Джонсън застрашават самото съществуване на Обединеното кралство.
 
В интервю за "Ел Паис" по повод излизането на испански на новата си книга "Един свестен човек" писателят дори разкри, че в събота е участвал в лондонската демонстрация срещу Брекзит, който счита за "нещо немислимо".

"Без никакво съмнение това е най-голямата идиотщина и най-голямата катастрофа, която Обединеното кралство е извършило от инвазията в Суец (през 1956 г.) насам", изригва Джон льо Каре. "За мен това е една катастрофа, която сами си причиняваме и за която не можем да обвиним никого - нито ирландците, нито европейците.

Ние сме нация, която винаги е била интегрирана в сърцето на Европа. Може да сме имали конфликти, но сме европейци. Това е лудо, страшно и опасно - не ми харесва политически, нито вярвам в него икономически и не го разбирам. Не разбирам как стигнахме до положението да имаме правителство от анимационни герои, от второстепенни хора", заявява писателят, който добавя, че днес е много трудно да си британец и европеец. 

"Демонизирането на Европа (ЕС) от тази ужасна британска преса изглежда непоправимо, но е добре да помним, че 80% от британските медии са в ръцете на олигарси, които живеят в данъчни убежища", добавя Джон льо Каре.

Той признава, че не знае кой най-много ще спечели от Брекзит и излизането на Великобритания от ЕС. "Ако живееш в данъчен рай и можеш да залагаш срещу британския паунд, ако въртиш финансови фондове и знаеш накъде духа вятъра, можеш да направиш много пари. Това ли накара тези медийни олигарси да заложат на Брекзит?

Трябва да отчитаме също, че в политиката играят хора от втора ръка, като се започне с (Борис) Джонсън - едно дете, което се прави на премиер. Струва ми се много важно европейците да разберат това - тези не са титулярният ни състав, това е третият ни отбор", отсича писателят.

Той вижда в това реален риск от разпадането на Обединеното кралство. "На Северна Ирландия все едно казваме да си гледат работата, което повече от всякога възможността от обединението й с Ирландия, а в Шотландия може да се възползват от сегашната ситуация - мисля, че е възможно Обединеното кралство да се демонтира

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!