Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Google, Yahoo, Cisco и Microsoft под удара на законодателите в САЩ

ВАШИНГТОН – Небезизвестните ИТ компании бяха разпитани от американски законодатели за ролите им при съдействието на тайната полиция и пропаганда на китайския комунистически режим. "Не само китайците, но и американците са жертва на тази цензура", каза републиканският конгресмен Крис Смит от щата Ню Джърси.

"След неофициален иск на китайския комунистически режим Microsoft затвори на 30 декември 2005г. блога (онлайн дневник, б. пр.) за Жао Джинг, защото неговото съдържание било оскърбително за КНР... Но Microsoft затвори блога не само в Китай, а навсякъде. Така компанията цензурира не само китайския достъп до информация, но и американския, мярка, която те едва наскоро премахнаха.", съобщи Крис Смит.  

Смит оглавява Подкомисията за Африка, Глобалните Човешки Права и Международните Дела, която е към Комисията за Международни Отношения в Конгреса на САЩ. Темата на прослушването на 15 февруари бе: "Интернетът в Китай: инструмент за свобода или потискане?".

"Google казва, че някаква информация е по-добре от никаква. Но в този случай ограничената информация се равнява на дезинформация. Половин истина не е истина, а лъжа. И лъжата е по-лошо от липсата на информация", каза Смит в своята встъпителна реч.      

"Целта на Google е да направи информацията достъпна за всеки, навсякъде и по всяко време", каза Елиот Шраге, вицепрезидент на корпоративните комуникации и обществените дела на Google. "Някои правителства налагат ограничения, които правят нашата мисия трудна за постигане, и това е с което се сблъскахме в Китай" каза той.

Представители на Google, Yahoo, Cisco и Microsoft повториха подобни аргументи за да оправдаят своята бизнес практика: за да правят бизнес с Китай трябвало да следват китайските закон.

Но според републиканеца Джим Лийч от Айова има сериозни проблеми в китайските закони, които тези компании следват. Тези закони противоречат на конституцията на самия Китай, като китайският комунистически режим работи извън закона. "Мислили ли сте по тези въпроси?" попита той.

"В един несъвършен свят направихме един несъвършен избор" каза Елиот Шраге от Google. Но той призна, че Google не се чувства удобно и не се гордее със своето решение.

"Вие казвате, че не се чувствате удобно с това ваше решение. Бихте ли могли да кажете, че се срамувате от него?", попита републиканецът Том Лантос. "Аз ви задавам директен въпрос. Срамувате ли сте от това?", повтори въпроса си Лантос.

Марк Чандлър, старши вицепрезидент на компанията Cisco, каза: "Cisco не работи по поръчки, нито развива специализирани или уникални начини за филтриране, позволяващи на различните режими да блокират достъпа до информация. Cisco продава на Китай това, което продава на цял свят".   

Но Cisco снабди китайския режим с технология за филтриране съдържанието на Интернет чрез специално създадената от Cisco Полиснет (полицейска мрежа, б. пр.), съобщи конгресменът Смит. "[Неговият] приход от Китай, според Дерек Бамбауер от Юридически Отдел, е оценен на 500 милиона щ.д. годишно. При все това, до сега Cisco не си е направил труда да използва съзидателното си мислене за да минимизира вероятността неговите продукти да бъдат употребяват за потискане", каза той.  

Имаше и членове на комисията, според които компаниите не са единствените виновници за тази ситуация. Републиканецът Робърт Уекслер от Флорида посочи, че самото американско правителство може да поеме по-голяма отговорност за днешното положение, тъй като американското правителство бе това, което даде на Китай статуса "най-предпочитана нация", и че тази американска търговска политика има по-големи последствия от решенията на отделните компании.

На този опит за оневиняване, калифорнийският републиканец Дaнa Рорабачер отговори, че независимо от всичко, големите компании бяха онези, които лобираха да открият пазарни отношения с Китай. "Ние не можем да оневиним тези хора", заяви той.

Представителите на Google, Yahoo, Cisco и Microsoft изразиха желание да работят с американското и другите правителства за да разрешат тези въпроси.

"Аз възнамерявам през следващата седмица да въведа Глобален Акт на 2006г. за Свобода Онлайн, който да се увеличи свободата на изразяването в Интернет", каза републиканецът Крис Смит.  

Юан Ли - главен компютърен специалист на Epoch Times в САЩ - получи овация на крака, когато бе представен от Рорабачер. Ли съдейства в разработването на свръх технология за избягване на "The Great Firewall of China" (система за контрол на информационния поток през Интернет към и от Китай, б. пр.). Ли, американски гражданин, бе пребит на 8 февруари т.г. в собствения си дом в щата Атланта от въоръжени шпиони на китайския комунистически режим, които откраднаха неговите лаптопи и архиви.

"Г-н. Ли, вие сте герой на свободата", каза Рорабачер.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!