Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Останки на мастодонт край Раднево

Бяха открити останки от мастодонт на 700-800 хиляди години в землището на Марица Изток - четвъртият подобен екземпляр, намерен в района, където някога трябва да е имало езеро и богата растителност.

При работа на роторния багер в рудник "Трояново 2" работниците засичат бивни от хоботно животно и спират машината. Управителят на рудника инж. Ведричков алармира музея и се организира веднага изкопаването на образците.

Екземплярите са добре запазени. Хоботното животно трябва да бъде определено от специалисти, но е категорично от рода на мастодонтите.

То е намерено е на метър и половина от повърхността на сегашния терен. Вероятно е на 700-800 хиляди години. Диаметърът на бивните е 12 см, а дължината на запазената част е 1.25 м. Предстои почистване и реставрация на бивните, за да се експонират.

От началото на миналата година това е четвъртото намерено хоботно животно - три от тях са на същия хоризонт. Това говори, че там наистина навремето е имало струпване на такива видове животни. Вероятно при водопой те са затъвали.

Знае се, че преди 5-6 милиона години част от този терен е бил дъно на езеро. В района е имало богата растителност и огромните животни, тежащи 12 до 15 тона, са се изхранвали нормално. Досега не е открито изцяло запазено такова хоботно животно. Намират се части от бивни и глави. Това се дължи или на течащата вода, която ги е отнесла, или на хищниците, които са ги разнесли.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!