Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уйгурската "заплаха за националната сигурност" на Китай

Ребия Кадир успя да напусне пределите на Китай и възнамерява да продължи да се бори за човешките права. Бизнесът в родината й и съдбата на синовете й обаче продължават да са под заплаха.

Ребия Кадир оглавявала организацията "Движение на 1000 майки", която помагала на жените-мюсюлманки да започнат свой бизнес там. Самата тя притежавала супермаркет в град Урумчи, Китай.

На китайските власти обаче не се харесвала твърде дейността й в защита на уйгурското население. През 1999г. Кадир се срещнала с делегация от американски бизнесмени, за да им разкаже за положението на уйгурското население.

След това тя била арестувана, а през 2000г. осъдена на осем години затвор, защото според съда "създавала заплаха за националната сигурност". Тя била обвинена и за това, че изпращала китайски вестници на съпруга си, който е бивш политически затворник и живее в САЩ.

В затвора й била дадена възможност да се храни в съответствие със законите на исляма, но й забранили да разговаря с трите си съкилийнички, да чете и да пише пpез цялото време на присъдата. Според собствените й признания зад решетките Кадир се чувствала на ръба на обезумяването.

Тя не получавала информация от външния свят, не знаела, че световните правозащитни организации водят кампания за освобождаването й, нямала възможност да се свърже с петте си деца, живеещи в САЩ заедно с мъжа й. Други пет деца на госпожа Кадир живеят в Китай, а едно - в Австралия.

Съединените щати успяха да се преборят за освобождаването на Ребия Кадир. То съвпадна с визитата на държавния секретар на САЩ в Китай Кондолиза Райс. На Кадир й беше разрешено да замине на лечение в Щатите за година и половина, след което трябва да се върне в родината си.

Дисидентката заяви, че няколко дни преди освобождаването й е била посетена в килията от осем-девет затворнически пазачи. Било й заповядано да не прави следните неща: да не се свързва с уйгурите в Китай, да не контактува уйгурските сепаратисти в САЩ, и да не дава информация за положението в Шинджян-Уйгурския автономен район на Китай. В противен случай те й обещали "да се разправят с китайския й бизнес и с онези от децата й, които живеят в Китай".

Те вече успяха да изпълнят заканите си. Китайската полиция извършила обиск и арестувала няколко работници от фирмата й в Урумчи. Синът на Кадир бил принуден да се укрие, за да се спаси от евентуален арест.

Но китайските власти отхвърлиха всички твърдения на Ребия Кадир за преследване на близките й като нагла лъжа. В САЩ госпожа Кадир има намерение да продължи да се бори за човешките права

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!