Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Награден журналист на Epoch Times

Престижната награда за правата на човека - „Д-р Райнер Хилдебрандт” - бе присъдена на Женг Ичун, журналист на Epoch Times и учен от Китай. Женг Ичун не можа да посети церемонията, тъй като е затворен в Китай за публикуване на истини за Китайската Комунистическа Партия.

Член 19 от Всеобщата Декларация за Правата на Човека  гласи:

„Bсеки човек има право на свобода на убеждение и на изразяването му; тази свобода включва правото безпрепятствено да се придържа към своите убеждения, както и правото да търси, да получава и да разпространява информация и идеи чрез всички средства и без оглед на държавните граници.”

Женг Ичун (Epoch Times)

Наградата трябваше да бъде връчена на 15 декември в Берлин. Но през септември 46-годишният Женг Ичун бе осъден в Китай на седем години затвор. Той е един от многото журналисти на Epoch Times, затворени за публикуване на истини за китайския комунистически режим.

Женг Ичун страда от диабет, и има опасения, че той не получава необходимата за това медицинска помощ.

Д-р Райнер Хилдебрандт беше основателят и директорът на музея на Берлинската Стена в бившият контролен пункт между западен и източен Берлин. След неговата смърт бе учреден медал на негово име за блестящи постижения в областта на човешките права.

Тази награда бе присъдена също така и на бившия министър-председател на Израел Ицхак Рабин, който беше убит през 1995г.. Неговата награда е приета от дъщерята на Ицхак Рабин, Далиа Рабин, и от бившия заместник-министър на отбраната на Израел.

Наградата „Д-р Райнер Хилдебрандт”се присъжда за първи път през 2005 година.

Членовете на журито включват бившият министър на външните работи и носител на Нобелова Награда Хенри Кисинджър, бившият министър на външните работи на Германия Ханс Дитрих Геншер, професор д-р Ави Примор, членът на Камарата на Лордовете Джеймс Дъглас-Хамилтън, директорът и активист за човешките права от бившата ГДР Фрейя Килер, юристът от Международното Общество за Човешките Права Райнер Хаусхофер и директорката на Берлинския колеж "Tоуро" Сара Накама.

Източник/ци: по Die Neue Epoche - dieneueepoche.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!