Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма доказателство, че сиропите за кашлица помагат

ВАШИНГТОН – Безрецептните лекарства за кашлица не само не помагат, но дори могат да вредят на децата, казаха американски експерти. Това бяха изводите направени след няколкото проучвания, предполагащи, че безрецептните сиропи за кашлица не предлагат на децата по-голямо облекчение от това на подсладената вода.

"Кашлицата е причина номер едно за търсене на медицинска помощ", каза в изявление д-р Ричард Ъруин от Департамента по Медицина към Университета в Масачузетс, оглавяващ заседателният съвет за препоръките от това проучване. "Няма клинично доказателство, че безрецептните сиропи за кашлица всъщност я облекчават." прибави Ъруин.  

Д-р Питър Диспинигайтис, член на заседателния съвет, и директор на респираторна клиника към медицинския център Монтефиоре в Ню Йорк, каза в интервю по телефона, че лекарствата за кашлица могат да помогнат на някои хора, но че независимо от това те носят риска от свръх-седативност, което е особено опасно при децата.

По-новите маркови антихистамини като Claritin and Zyrtec не помагат при кашлица, каза Диспинигайтис. Независимо, че кашлицата при децата може да е обезпокояваща и дразнеща, сиропът за кашлица не е разрешение на въпроса, каза Ъруин.   

"Кашлицата е нещо обикновено за децата. Но лекарствата за кашлица, както и тези за простуда, не са полезни за децата, а дори може и да им вредят" каза той. "В повечето случаи, кашлица, която не е свързана с хронични състояния на белия дроб, или с влиянието на околната среда, или с други някакви специфични фактори, ще отмине без външна намеса.".

Препоръките са в резултат на няколко проучвания, които предположиха, че безрецептните лекарства за кашлица не правят нищо повече от това да предлагат успокоение на отчаяни пациенти.

През юли 2004г. учени съобщиха, че нито Dextromethorphan, известен като DM, нито антихистамина Diphenhydramine, дават повече облекчение на децата страдащи от кашлица, от това на подсладената вода.

Научно изследване, публикувано в списание Pediatrics, показва че децата обикновено се възстановяват бързо, независимо от лечението.  

През 2000г. Администрацията по Храните и Лекарствата (САЩ) предупреди за употребата на съдържащи phenylpropanolamine (PPA) безрецептни лекарства за простуди и хапчета за отслабване, след като учените установиха, че PPA повишава риска за ударите при жените.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!