Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пет-годишнина от смъртоносна измама

Тази седмица се навършват пет години откакто новинарската агенция на китайския режим излъчи както в Китай така и в чужбина, инцидента на самозапалване от китайски граждани на площада Тянанмен. Сега, пет години по-късно, независимо разследване показа, че тези „самоубийства” са били измама, организирана от правителството. При все това, не са много тези, които знаят истината за този инцидент. [Събития]

Снимката разпространена от китайската централна телевизия за да покаже 12-годишната Лиу Чунлинг третирана за сериозни изгаряния посредством обинтоване на цялото й тяло. Това е противоположно на стандартната медицинска практика за сериозни изгаряния, при която изгорените части на тялото трябва да се държат открити за честите третиранията които им се прилагат, както и за да не се инфектират раните. (China Central Television).

Нарушавайки Конституцията на своята страна, тогавашният президент на Китай Джиянг Земин обявява през 1999г. медитативната практика Фалун Гонг за незаконна, като заявява, че практиката ще бъде елиминирана за три месеца. Той мобилизира всичко - войската, тайната полиция и държавната медия – за да изпълни заканата си. И все пак, след 18 месеца, медитативната практика не само не е унищожена, но от основата до най-високите ешелони на правителството започват да се навдигат гласове на несъгласие и апел за слагане край на кампанията срещу Фалун Гонг.

Г-н Хао е бивш офицер от Управление 610 - китайското Гестапо създадено със специалната задача да осъществява преследването и унищожаването на Фалун Гонг. Хао емигрира в Австралия през февруари 2005г. и разказа своята история на Epoch Times миналото лято.

Той описва трудността, с която Китайската Комунистическа Партия (ККП) се е сблъскала в местните области, когато е налагала своята заповед за преследване на Фалун Гонг. "Полицията там е близка с обикновените хора. Например, да речем вие сте мои съседи и се знаем от дълго време, както и се виждаме често…. Ако не смятам че вие сте направили нещо нередно, или че сте нарушили закона по някакъв начин, как ще мога да имам сърцето да ви задържа?".

През януари 2001г. вестник Ню Йорк Таймс в статията си: "Китай атакува Фалун Гонг в усилията си за нови обществени отношения" уточнява как режимът започва да засилва пропагандната война срещу Фалун Гонг, надявайки се да получи убедителната подкрепа на народа за своята кампания.

След около две седмици новинарската агенция на ККП, Шинхуа, съобщава, че пет човека са се запалили на площада Тянанмен. Шинхуа незабавно идентифицира петимата като практикуващи Фалун Гонг, твърдейки, че това е опит за самоубийство. 

Тази новина бива разпространена от китайската медия с необичайна скорост, излъчвайки за нея почти ежедневно и с месеци наред. Освен това, Шинхуа предава веднага тази новина и на английски език, обвинявайки Фалун Гонг за инцидента само два часа след като се е случил - остър контраст с обикновено мудните реакции на китайската държавна медия в това отношение. Чуждите медии повтарят папагалски историята, тъй като са неспособни да потвърдят неговата истинност независимо, защото им се отказва достъп до жертвите. Само на държавната медия на Китай се позволява да интервюира „самоубийците”.

По този начин ККП и нейният режим извоюват своята най-голяма пропагандна "победа" във войната си срещу Фалун Гонг.

За една нощ отношението на населението в Китай към Фалун Гонг се променя. Раздвоението, дори и подкрепата, които хората показват до този момент към Фалун Гонг, се превръщат в неприязън и враждебност. Мимолетното съчувствие към преследваната практика бива бързо заменено с гняв и поддръжка на кампанията и режима.

Но в чужбина, веднага след като новината бива оповестена, у практикуващите Фалун Гонг там се пораждат съмнения относно това, дали самоубийците са били действително привърженици на практиката, имайки пред вид, че практиката на Фалун Гонг е против  всякаква форма на отнемане на живот, включително и самоубийството. И стигат до заключението, че инцидентът е бил оркестрирана измама.

Така, когато Washington Post решава да публикува историята на Лиу Чунлинг – жената загинала при инцидента -  вестникът изпраща репортер да провери идентичността на тази жена. Но когато репортерът пристига в родния град на Лиу - Каифенг - и разговаря със съседите й, се оказва, че "никой не е виждал тя някога да практикува Фалун Гонг.".  

Междувременно, докладваното състояние на 12-годишната дъщеря на загиналата в инцидента Лиу Чунлинг озадачава медицинските кръгове. Интервю, излъчено от централната китайска телевизия (ЦКТВ) показва момичето, цялото покрито с бинтове, да пее за репортер на ЦКТВ, което е само четири дни след като се съобщава, че тя е претърпяла трахеотомия (операция на трахеята).

Независимо обаче от първоначалното чудотворно „възстановяване” на младата Лиу, наскоро след това нейното състояние неочаквано и мистериозно се „влошава” и властите съобщават, че тя е „починала”.

През това време независими анализи на видео записа на инцидента излъчен от Шинхуа, изказват предположението, че смъртта на майката не е настъпила от това, което се казва. Анализиране на записа при забавено движение на лентата разкрива, че Лиу Чунлинг не е  умряла от пламъците, а от фатален удар в главата, нанесен от мъж във военно палто зад нея.

Но както често става в Китай, чуждите репортери биват възпрепятствани да стигнат до дъното на тази история. Първоначално режимът допуска единствено китайската държавната медия до жертвите. А след това жертвите или умират (в някои случаи мистериозно), или са блокирани от медиите напълно.

Само времето позволява на аналитиците да открият още повече несъвместимости. Като например това, че според директните репортажи само секунди след самозапалването на първата жертва, на Тянанмен пристигат полицаи с 25 пожарогасителя. Но полицията на площад Тянанмен обикновено не носи пожарогасители. Най-близките пожарогасителни снаряжения са на не по-малко от 20-минути път с кола. 

С натрупването на доказателства като това, показващи, че инцидентът на самозапалването е бил оркестриран, привърженици на Фалун Гонг в Китай стават все по-решени да изнесат истината пред народа. Практикуващи и поддръжници на практиката в град Чангчун, североизточен Китай, се включват в националните телевизионни вълни и излъчват детайлната версия на видео записът на държавната медия за този инцидент.

Властите реагират решително. Те обявяват военно положение в Чангчун, поставят контролни пунктове и арестуват на д 5 000 практикуващи Фалун Гонг. Повечето от тях биват измъчвани, като много от тях до смърт, в това число жени, деца и възрастни хора.

Когато млад китайски студент вижда в Канада детайлната версия на този видео записът, той споделя: "Аз бях шокиран и не мога да си представя, че правителството на такава една голяма страна може да казва подобни лъжи и да не се притеснява от този факт. Това ме кара да поставя под въпрос всичко, което те са ми казали досега.".

Източник/ци: Epoch Times - Канада

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!