Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Международно осъждане на комунизма

На 14 декември в Париж Комисията по политически въпроси на ПАСЕ одобри доклада на шведския сенатор Гьоран Линдблад за необходимостта от международно осъждане на престъпленията от комунизма. С малки промени са приети предложените от докладчика проекторезолюция и проектопрепоръка.

С решение на Бюрото на ПАСЕ докладът ще се разглежда на 25 януари 2006 г. от 16.30 ч. в Пленарната зала на Съвета на Европа.

От българска страна в заседанието взеха участие депутатите Надежда Михайлова (СДС), Иван Н. Иванов (ДСБ) и Юнал Лютфи (ДПС). Инициативата за изготвянето на този доклад беше внесена в Европейската народна партия през юни 2003 г. от Лъчезар Тошев и подкрепена от Рене ван дер Линден, който сега е Президент на ПАСЕ.

Из проекторезолюцията за международно осъждане на тоталитаризма

Парламентарната асамблея
...
6.
Като отчита Резолюция 1096/1996 г. на ПАСЕ,
7. Призовава:

А/ Генералният секретар на Съвета на Европа да създаде една политически независима комисия за събиране и оценка на информация относно нарушения на човешките права по време на тоталитарния комунизъм;

В/ Страните-членки на Съвета на Европа, които пострадаха от комунистическите режими:

1. Да създадат национални комитети за разследване на нарушенията на човешките права, извършени по време на тоталитарните комунистически режими, които да докладват за установените факти пред Съвета на Европа
2.
Да премахнат всяка поверителност - ако такава все още съществува, - на документи, които биха могли да хвърлят светлина върху случаите, свързани с нарушения на човешките права по време на комунистическите режими, по-специално тези, извършени от комунистическите тайни служби/политическата полиция, и да насърчават гражданите си да се явят и свидетелстват за такива събития пред тази комисия и пред националните комитети.

8. Решава на основата на доклада на комисията на Съвета на Европа да поиска от Комитета на Министрите на Съвета на Европа да приеме официална декларация за международно осъждане на тоталитарния комунизъм.

Източник/ци: Декомунизация

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!