Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Луо Ган – началникът на китайското Гестапо

Луо Ган, член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП), получава за пръв път важни пълномощия по време на масовите убийства на площад Тянанмън през 1989 г.. По това време много от държавните служители са против използване на сила. Луо изиграва решаваща роля при вземане на решението за откриване на огън срещу студентите. И това не е всичко...

Луо Ган, началникът на китайското Гестапо - Управление 610. През последните години Луо посещава затвори в Китай за да дава тайни заповеди, между които и устното нареждане: “Ако практикуващ Фалун Гонг бива пребит до смърт, това да се брои за самоубийство”. (zhuichaguoji.org)

Луо Ган, член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, посети неотдавна Аржентина, Уругвай и Куба. На 14 декември, когато Луо беше в Аржентина, практикуващи Фалун Гонг протестираха пред аржентинския парламент. Те бяха нападнати от група китайци, за които се вярва, че са били наети от китайското посолство. На 16 декември пострадалите подадоха съдебен иск чрез свой правен защитник, адвоката Алехандро Ковес, срещу нападателите си и срещу аржентинската полиция, която била там по време на побоя, но не се намесила.

Един ден преди нападението, по време на посещението на Луо практикуващи Фалун Гонг завеждат дело срещу него във Федералния наказателен съд в Буенос Айрес. Побоят и съдебните дела привличат внимание на международната общественост към Луо, началникът на китайското Гестапо - Управление 610.   

Монополизиране на властта

Луо не се афишира пред външния свят след като става член на Постоянния комитет на Политбюро. На вътрешната сцена обаче той държи здраво властта и не я дели с никого. Луо е последният по ранг от деветимата членове на Постоянния комитет, но с изключение на Вен Джиабао той е най-дълго от всеки друг в Джонанхай (сградата на централното правителство), като действителната му власт е много по-голяма от тази на всички останали членове на Постоянния комитет.

Относно кръвопролитията на площад Тянанмън, ръководството на ККП все още не смее да престъпи партийната линия, начертана от администрация на предишния държавен глава Цзян Цзъмин. Луо държи пълния монопол за потискане свободата на словото и демонстрациите по време на трите месеца преди 4 юни (денят на кръвопролитията на Тянанмън), както и контролирането на политическите дисиденти, а също така и следенето на бившия генерален секретар на ККП Джао Дзиян.

Луо Ган построява “империя” за национална сигурност, не по-малка от тази на Лавренти Павлович Бериа, началникът на КГБ по време на Сталин, който убива безброй врагове на Сталин.

Съучастник в кръвопролитията на площад Тянамън

За пръв път Луо Ган получава важни пълномощия по време на масовите убийства на площад Тянанмън. Той настоява да се потуши студентското движение. По това време има силно несъгласие сред висшите ешалони на ККП и много от тях са против потушаването. Луо изиграва решаваща роля при вземане на решението за откриване на огън срещу студентите. Той също разпространява редица лъжи за студентите от името на Пекинския комитет на ККП.

Джан Лиан, автор на книгата “Четвърти юни: истинската история”, казва, че по време на кръвопролитията на площада, самият Луо Ган издава и изпълнява много заповеди. През нощта на 3 юни Луо лично дава нареждане в Джонанхай да се надзирават въоръжената полиция, министерството за обществена сигурност, министерството за държавна сигурност, новинарската агенция Синхуа и отделът за емисии, филми и телевизия. Той също наблюдава отблизо и прогреса на военните, навлизащи на площада Тянанмън.    

Луо подготвя внимателно фалшиви кадри с бунтуващи се студенти, които горят танкове, за да оправдае кръвопролитията и за да измами китайския народ.

Страх от преразглеждане на инцидента Тянанмън

В началото на 2004г. д-р Цзян Янйон от болница 301 на Народната освободителна армия, която разгласи новината за епидемията на САРС, пише писма до Политбюро, Народния конгрес, Държавния съвет и Китайската народна консултативна конференция, с молба те да преразгледат инцидента на площада Тянанмън. Това става само 10 дни преди срещите на Народния конгрес и на Консултативната конференция, когато политическата атмосфера е обтегната и мерките за сигурност са изключително засилени.

Под натиска на Ли Пън и Цзян Цзъмин, централното генерално управление на ККП нарежда на всички служители в министерствата, които са над ниво “бюро” да гледат видеото в рамките на три месеца. От тях също се изисква да дадат мнението си относно кръвопролитията.

За Луо инцидентът на площад Тянанмън е от особена важност, тъй като той е единственият от върховното ръководство на ККП, който участва във вземането на всяко едно решение относно убийствата на студентите. Страхувайки се от преразглеждане на случая, той не изпуска ситуацията из очи.   

Арест на майките от Тянанмън

На 25 март 2004 г. в Хонг Конг шест майки на жертви от убийствата на площад Тянанмън предоставят видео свидетелства на Комисията по човешките права към ООН. В своите показания една от майките заявява, че в целия този процес на трагичната загуба на сина си, на постоянното й следене от службите за сигурност, и на общуването й с близките на други от жертвите, тя „прозряла истинската природа на ККП и разбрала злонамереността на системата”. Оттогава тя прави публични апели към международната общност да се издирят тези, които изчезват по време на кръвопролитията на площад Тянанмън.

Когато прочита нейните показания Луо се разгневява силно. Той написва дълга заповед до министъра на държавна сигурност, в която нарежда на министъра и на цялата система за държавна сигурност да наблюдават тази жена изкъсо. В деня на срещата на Комисията по човешките права в Женева органите за държавна сигурност арестуват жената заедно с още две близки на жертви от кръвопролитията. Като причина за ареста се цитира „незаконен пренос на фланелки от Хонг Конг”.    

Тези арести предизвикват силни протести както вътре така и извън Китай. Изправен пред натиска на обществеността и медиите държавният глава прави запитване за арестите и се обръща към органите за сигурност да освободят трите жени. След пет дни жените биват освободени.

Нареждане за жестоко наказание на Цаи Зуохуа

Цаи Зуохуа, лидер на домашна църква базирана в Пекин, е арестуван за публикуване на религиозни книги, включително и Библията. Неговите съпруга и снаха са арестувани също. Цаи е осъден на три години затвор и е глобен 200 000 юана (25 000 щ.д.) за извършване на „незаконна търговска дейност”. Според Фу Сициу, бивш инструктор в Пекинското общинско партийно училище и пастор в домашната църква, Луо е лично замесен в случая на Цаи и настоява Цаи да бъде жестоко наказан.

Брутално потушаване на движението за защита правата на селяните

През ноември 2004 г. селяни от района Ханюан, провинция Сичуан, организират протест за блокиране строежа на водна електроцентрала, за която без справедлива компенсация е конфискувана земята им от правителството. Луо Ган лети до Сичуан за да ръководи операцията лично. Веднага щом пристига там, той свиква спешно събрание и нарежда да се използва сила срещу селяните.  

Същата вечер пет военни полицейски коли пристигат в района и хвърлят димни бомби и сълзотворен газ срещу селяните. Бомбите убиват една възрастна жена и раняват десетки протестиращи. На следващия ден близо 200 автобуса и военни коли с военна полиция пристигат в града. Полицията арестува много хора. Селяните не смеят да напуснат домовете си. Войската стреля по невъоръжени селяни. Убита е жена на 50 години. До вечерта 17 души са убити и са ранени още 40. Репортери, желаещи да отразят кръвопролитията в Ханюан, са спрени на повече от 62 км от града и са върнати обратно.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!