Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Човешки скелет на 8 хил. години в България

ВРАЦА – Беше намерен човешки скелет на възраст близо 8 хиляди години. Находката беше открита при археологически разкопки край село Оходен и е първата по рода си в България.

Направените антропологични изследвания показаха, че скелетът е на млада жена, висока 153 сантиметра. Около находката са намерени парчета от керамика и въглени, останали най-вероятно от изпълнението на древните погребални ритуали, съобщава БНТ.

В момента скелетът се съхранява във Врачанския исторически музей, като за да не се разрушава от микроорганизмите във въздуха, той е поставен в стъклена витрина, изпълнена с инертен газ.

Благодарение на уникалната технология при изваждането му, позата на скелета е непокътната, така както е бил поставен в земята през 5800 година преди новата ера.

Скелетът е бил положен в края на дълъг коридор в сграда, подобна на мавзолей, за която свидетелстват следите от овъглени дървени колони.

Според археологът Георги Ганецовски подобно гробно съоръжение от епохата на монохромния неолит се открива за първи път по българските земи.

Източник/ци: news.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!