Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изказване на Христо Христов, журналист от в. „Дневник”

Конференция "9те Коментара"

Добър ден.

Преди това участие, миналата седмица една фондация в София организира друг форум, който имаше за цел да изследва проблемите и корените на престъпността. Изводите от него бяха свързани с въпросите дали съществува силно гражданско общество в България, което да постави на дневен ред реалните проблеми на обществото. После имаше и още един форум с международно участие, посветен на историческото наследство на България, който третираше проблематика, свързана с престъпленията на комунизма. Ето, че днес сме на този форум, който дава друга гледна точка за нещо, за което в България имаме много малко информация, а именно – за комунизма в Китай. Защо споделих за тези форуми – защото всички проблеми в крайна сметка са свързани – наличие или неналичие на гражданско общество, престъпленията на комунизма, незнанието на обществото за престъпленията от най-новата история на България, а и в някои страни по света, недостатъчно проучване на престъпленията. Въпросът, който поставя българското представителство на тази нова медия у нас „Епок Таймс”, наред с въпросите за осъждането на комунизма в Китай, е и в чисто български контекст – осъждането на комунизма и в България.

Безспорно това са много важни неща, зад които стоят и много важни проблеми. Според мен реално осъждане на комунизма в България все още не се е случило, като изключим приетия от парламента през 2000 г. Закон за осъждане на комунизма, който има само морални измерения. Проблемите се коренят в това, че в България няма реално развито гражданско общество. Една от грешките е, че обществото години наред беше свикнато държавата да решава неговите проблеми и то очакваше държавата да извърши и това осъждане на комунизма, което обаче не се получи. Затова за мен е изключително важно организирането на подобни форуми, защото не съм склонен да поддържам тезата, че вече е късно за осъждането на комунизма. Напротив, някои от вас вероятно знаят, че миналата година беше проведен голям форум в Копривщица, който обедини представители на различни организации и граждани, които се интересуват от тази тема и резултатът от него бе изработването на доклад, който бе внесен от тогавашния депутат от Съюза на демократичните сили и български представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лъчезар Тошев. Всъщност това беше българската гледна точка за осъждането на комунизма и докладът беше издаден както на български, така и на английски.

Странна е непоносимостта на целия свят към престъпленията на фашизма и факта, че това в никаква степен не се отнася за престъпленията на комунизма. Въпреки че вече са минали 16 години от отхвърлянето на комунизма в България и реформите текат толкова трудно, смятам, че тепърва ще се заражда интерес и различни граждански организации и изследователи на най-близката история ще бъдат обединени именно от този интерес. И че тепърва ще има нови разкрития, които да доведат реално до предприемане на по-целенасочени действия за действителното осъждане на престъпленията на комунизма.

Благодаря ви.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!