Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дискусия - Конференция „Девет коментара за комунистическата партия”

Конференция "9те Коментара"

Екатерина Попова

И така, уважаеми дами и господа, гости, след това кратко освежаване в кафе-почивката, можем да преминем към дискусията. Моля, който от Вас има въпроси, да заповяда. Заповядайте господине...

Гост на конференцията към проф. Ли Шао – Какво е състоянието на криминалната престъпност и наркобизнеса в момента в Китай?

Проф. Ли: В началото, когато Китайската комунистическа партия взе властта и имаше много строг контрол, тези неща просто не съществуваха. Сега обаче и двете явления са много силни. Не че комунистическата власт няма силата да контролира тези неща, както се оказа - може, но ситуацията, която е в момента, е точно резултат от съюза между мафията и корумпираните китайски служители. Ще ви дам пример: по-рано тази година един полицейски служител се оттегли от ККП и избяга в Австралия. Една от причините да избяга от Китай е, че докато работил там имал задължение да наблюдава точно проституцията и наркобизнеса. Веднъж го извикали в хотел, където на пода в една от стаите лежал мъж с прободна рана. Охраната на хотела му казала просто да махне това тяло оттам. Оказало се, че този мъж, който бил невъоръжен и доста възрастен, бил намушкан точно от охраната на хотела. Какво всъщност се случило? Този възрастен човек търсил в училище дъщеря си, но нея я нямало там. Съучениците й му казали, че тя работи в хотела като проститутка. Затова той отишъл там да я търси. Хотелът обаче бил платил на полицейските служители в региона и точно те трябвало да разследват случая с този човек. Този полицейски служител, за който ви казах, току-що бил завършил, не знаел какво да прави и бил шокиран от случващото се. Докато се чудел, началникът му се обадил и му казал просто да арестува този човек. При тези условия как искате проблемът с наркотиците да е под контрол?! Същото важи и за проституцията.

Гост към проф. Ли - за контрола върху медиите от Китайската комунистическа партия, и към проф. Цветков - за това дали присъединяването на България в Европейския съюз ще помогне на процесите на демократизация на страната?

Проф. Ли: Този контрол е тотален. Като започнем от китайските медии и стигнем до БиБиСи. Аз работя във Великобритания и доста често разговарям с Външното министерство за блокиране на предавания за Китай, както и за Интернет-сайтовете. Когато британските медии казват на китайските власти, че сигналът на БиБиСи е заглушен, те твърдят, че няма такова нещо. Когато в Китай отишла делегация от БиБиСи, Интернет-сайтът работел, но след като си тръгнали бил блокиран отново.

В модерни хотели в Китай можете да отворите СиЕнЕн и други подобни телевизионни канали. Но китайските власти следят предаванията им минута по минута. Някои гости на хотели са се оплаквали, че когато започне предаване, което критикува комунистическия режим, екранът изведнъж става черен – образ и звук изчезват. Мога да ви уверя обаче, че отношението на ККП към чуждестранните медии е доста по-снизходително.

Ако направите медия в Китай, която не е одобрена от ККП, това, което ви очаква е затвор. Вече ви казах и за телевизията „Ню Тан Династи”, ще ви дам пример и с радио „Гласът на надеждата”, което предава на къси вълни в Китай. За да са сигурни китайските власти, че радиото няма да покрива територията на страната, закупиха от Франция, разбира се с пари на данъкоплатците, много скъпа военна техника за заглушаване на сигнала. Не съм електронен инженер, но чух, че това заглушаване рефлектира в атмосферата, така, че е много трудно сигналът да покрие цял Китай.

Проф. Цветков: Отговорът е по-скоро да. В смисъл, че действително влизането на България в ЕС ще наложи правила, които всеки ще трябва да спазва. За мен, сигурният белег за това е поведението на сегашното управляващо мнозинство, което няма защо да се лъжем, е мнозинство на корумпирани типове, хора, свързани с мафията. (гост се провиква от залата проф. Цветков да каже точно кои са тези хора...) Те разполагат с парите, които комунистическата партия раздаде, разбира се на своите си хора, оттам започва всичко. Организираната престъпност носи своите корени от Държавна сигурност. Парите бяха изцяло собственост на Българската комунистическа партия, а по-късно преминаха в частни ръце чрез самата партия... Но да се върна на въпроса – от една страна се правят опити да се докаже, че действията са „за” влизане в ЕС, а от друга страна има действия, които спокойно могат да наложат отлагателната клауза за една година по-късно присъединяване към общността. Но има и въпроси, свързани с геополитиката. Четох една много хубава статия, която се казваше „Погледни картата, Джак”. В нея двама американци си говорят - погледнете къде е България. Ние сме на периферията на един свят, който е застрашен от ислямския фундаментализъм и тероризъм. На север са страните, приети в НАТО, сред които е и България. Има на юг Гърция. Не може това пространство, в името на оцеляването на цивилизацията, никой няма да позволи това пространство да остане без контрол.

Все пак виждате, че на генерали, които са били сътрудници на комунистическите репресивни служби им беше отказан достъп и да бъдат представители на България в Брюксел. Така че правилата неминуемо ще трябва да се спазват. Въпреки това обаче не бива да се успокояваме с тази мисъл. Това е типична българска черта – някой друг да ни свърши работата – не си ли я свършим ние сами, няма кой да я свърши.

Въпрос към проф. Ли Шао от публиката – До какво ще доведе една смяна на режима? Какво ще стане с Китай, когато бъде отхвърлен комунизма? Какъв според вас трябва да е новия режим, който ще управлява страната?

Проф. Ли:  Това е много важен въпрос. Както чух, България е отхвърлила комунизма, но комунистическите проблеми и мислене все още съществуват. Аз съм много окуражен от факта, че комунистическият режим е премахнат от корена му и макар короната на дървото все още да е там, коренът му вече го няма. И аз съм напълно убеден, че бъдещето ще е много по-добро.

Какво ще стане с Китай, когато режимът бъде отхвърлен? Може би трябва да се запитаме какво е било в Китай преди да дойде комунизма. Ако погледнем 5000- годишната история на Китай и 1300-годишната история на България например, ще видите, че това са държави, в които има традиция. В Китай е имало конфуцианска философия, която е управлявала отношенията между хората. Тя със сигурност не е била тази на класовата борба, която налага сега комунизма. Тази наложена на Китай философия отвън е имплантирана в китайската 5000-годишна култура, а комунизмът е едва от малко над 50 години и е като тумор, който трябва да бъде изваден. Разбира се ще е нужен период на възстановяване след като стане това. Така че мисля, че след като комунизмът бъде премахнат, Китай ще се завърне към първоначалното си състояние и класовите борби ще бъдат заменени с доброта и състрадание между хората.

Не мога да кажа каква ще бъде политическата система, но съм чувал, че Китай е била република. Тя не е била перфектна, идеална, но е имало избор. Точно тази изборна свобода използваха комунистите, които бяха своеобразна част от партийната система. Само че след като взеха властта, забравиха обещанията си и изхвърлиха всички опоненти от политическия живот. И установиха една диктатура, по-лоша от тази на Хитлер, защото тя унищожи културата. В дългосрочен план най-важното ще бъде възстановяване на културата. Тайван, който е характерен със своята демокрация може да даде добър пример на Китай.

Въпрос от публиката към проф. Ли Шао: „Чували сме за ситуацията с Тибет, какво смятате, че вълнува ръководството на китайската комунистическа партия сега? Кое точно ги притеснява? И едно уточнение – Вие анализирате Китайската комунистическа партия, а изводите ги правите към комунизма изобщо...”

Проф. Ли: Първо за Тибет. През цялата история на Китай и всички режими, китайската комунистическа партия е единствената, която нападна Тибет. По време на върховата точка в китайската култура, в периода на управлението на династията Танг, когато хора от много държави, включително Япония, идваха в Китай, за да научат културата й, те отиваха в Тибет. Вместо да нападне Тибет заради това, императорът изпратил дъщеря си да се омъжи за управника на Тибет. Мисля, че това е пътят, по който трябва да се върви. Смятам, че сега действията на комунизма спрямо Далай Лама в Тибет не са добри. Например, когато миналия месец китайският президент Ху Дзинтао посети Великобритания, казаха на протестиращи тибетци: ако не протестирате, ще започнем преговори с вас. Вие вярвате ли в това?! Разбира се, че не. Такива обещания комунистите са правили по време и на други посещения – в Канада и в други държави – но без резултат.

Може би сте чули за втория Лама в Тибет - Панча Лама, който почина. Далай Лама оповести неговия наследник – според традицията, това беше 4-годишно момче. Китайската комунистическа партия взе това 4-годишно момче и го замени с друго момче, също на 4 години. Това показва параноичния страх на комунистическия режим дори от 4-годишно момче.

Ако погледнете произхода на китайския комунизъм ще видите, че идва от Русия. Китайската комунистическа партия е създадена като клон на Съветската комунистическа партия. Той е изучил всички умения за убиване на опонентите и методите на действие от нея. Не само на евреите, или на хора, които са опоненти, но и на собствените си „другари”. Китайската комунистическа партия е убила в мирно време 24 пъти повече китайци, отколкото загиналите китайци през Втората световна война. И както всички останали комунистически режими и този комунистически режим се нуждае от убийства на хора, за да поддържа властта си. Ако има някаква разлика между китайският комунизъм и останалите комунистически режими, е може би само в хитростта на китайския. Защото през 5000-годишната история на Китай е имало много случаи на зверства и убийства на хора и китайската комунистическа партия е комбинирала всичко най-лошо и зверско с това, което притежавала като умения руската комунистическа партия. Тя и сега извършва зверствата си на територията на Китай като добре прикрива престъпленията си.

Сестрата на моята съпруга беше хвърлена в трудов лагер за 2 години. Когато това се случи, никой от семейството не беше уведомен. Компанията, в която тя работеше също не беше уведомена. Тази жена просто изчезна. Разбира се нямаше и присъда, заради която да бъде хвърлена в лагера. Така че за по-голяма част от населението тези неща не съществуват. Когато казах на брат ми за това, което се случи, той просто не можа да повярва.

Когато видяха как западните медии информират обществеността за кръвопролитията на площад „Тянанмън” през 1989 г. военните спряха да правят това, но продължиха скрито и тайно. Преследването и нарушаването на човешките права на хората в Китай продължава. Когато някой шеф дава заповед на подчинения си, го прави по телефона. Няма писмена заповед, всичко е устно и по телефона, без дори да казва кой се обажда - това е известно на подчинения. Така че няма и доказателства.

Проф. Цветков се включва в дискусията, след като гост в залата се провиква, че комунистическата идея била опорочена от хората, за които се говори, че това не било истинската, чиста идея на комунизма...

Проф. Цветков: Ще ви отговоря с думите на Виктор Суворов: Ленин и Сталин осъществиха Маркс в забележимо по-мек вариант. Вие сте прав с една разлика, че това, което е осъществено не е толкова чудовищно, колкото Маркс и Енгелс са го замисляли. Ако прочетете внимателно комунистическия манифест ще видите, че там е казано, че всички трябва да бъдат в трудова армия, всички трябва да бъдат в лагери, всички трябва да бъдат възпитавани за това от общността, а Ленин и Сталин вкараха една-шеста от населението – ето това е разликата между идеалният, според Вас, комунизъм и практическия комунизъм.

Проф. Ли: Много хора казват, че комунизмът е добра идея, но бил приложен по грешен начин. Но и самата идея всъщност е била лоша. Той кара хората да живеят чрез революцията и ги лъже. Една от най-големите лъжи на комунизма е, че казва на хората, че ще направи всички равни, ще ги извади от беднотията и ще подели благата по равно. Всъщност, ако се вгледате в историята ще видите, че това никога не се е случвало. Когато взеха богатството на богатите, те не го раздадоха на бедните, а се настаниха в него. Когато взеха двореца на императора го дадоха на Мао Дзедун, за да живее той в него, а не на бедни хора. Вземат богатството от богатите хора и го дават на партийните кадри, а бедните хора си остават бедни хора. Ето защо в сегашно време хората вече не вярват на това и се питат защо трябва да участват в това нещо.

Изказване от гост в залата – Питам, каква е в същинско организационния си аспект комунистическата партия в Китай? Как е разположена в държавния административно-политически апарат? Как е разположена в командния състав на армията? Как е разположена в интелектуалния слой на обществото? Как е разположена сред работниците и селяните? Трансформацията в Китай, която се отнася и за България – как е станала? Как е преминала държавната собственост в частни ръце - в корпоративна форма, в акционерна, в кооперативна форма или в някаква друга? Иначе подкрепям осъждането на действията на комунистическата партия, но ме вълнува как това, което е вършила до момента ще се оправи в съвремието на Китай. Как ще се преобразува сега Китай? Защото тук в България най-голямата неправителствената организация е завладяна от академичния опит на Китай...

А сега минавам към комунистическия режим в България... кой управлява България – който завладя страната през 1944 г. той властва и управлява към момента, но сменяйки екипа и хората. Тук, в страната, интелектуалната репресия продължава. Репресивните органи и техните слуги репресират свободната мисъл. В България няма свободно слово - това се разбира различно. Тук има разлика между медиите и масмедиите, които са под влияние на тези сили, които са се преобразували. Ще заключа, че няма по-лошо обществено животно от комунист станал капиталист! Благодаря.

Въпрос от публиката към проф. Пламен Цветков – За мен най-успелият политик на миналия век е Кимон Георгиев. Дали той не е една връзка с комунизма? Бихте ли подчертали още един път различието между жертвите на националсоциализма и комунизма, и какво мислите за датата 9 май – според мен тя не е победата над фашизма. И още – какво е отношението Ви към българските висши училища, тези предрешени национал и интеркомунисти как държат висшите училища?

Проф. Цветков: Първо за Кимон Георгиев – Той, както и политическия кръг „Звено”, не са фашистка организация, това е авторитарна, недемократична организация, но не фашистка. Самият факт, че този кръг влиза в коалиция, начело на комунистическата партия – Отечествен фронт - това е едно от многобройните доказателства, че комунизмът като феномен извън рамките на демокрацията не е нито ляв, нито десен. Той се съюзява с всеки, за да го унищожи. Самият Кимон Георгиев, това вече в рамките на хипотезата, изглежда, че е служил на руското, съветското разузнаване. Той се ползва с доста добро доверие на царя, което е много трудно и кариерата му всъщност е благодарение на това. Подчертан панславист е, след преврата от 19 май 1934 година има планове България да  стане част от Югославия. По-късно тези планове се подновяват, а след като Сталин и Тито прекъсват отношенията помежду си, се тръгва на варианта България да стане 16-а съветска република. Така че Кимон Георгиев просто не е фашист. Тук отговарям и на вашия въпрос – за мен фашизмът е италиански феномен. И разликата между италианския фашизъм и германския националсоциализъм е много по-голяма отколкото между германския националсоциализъм и изобщо комунизма. По този въпрос мисля, че имаме пълно съгласие.

За висшите училища и не само за тях, ами изобщо за науката – мисля, че вече споменах – институции като БАН, Софийският университет – макар да съм негов възпитаник, нагледно показват, че продължава да има в тях остатъчна власт на комунистическата партия. Пропуснах да обърна повече внимание на културата, когато по-рано говорех за медии, политика и икономика, а там общо взето ситуацията е същата.

Накрая искам да обобщя някои неща. Кое е най-страшното при комунизма? Че той отрича личността. Според Маркс собственото аз на всеки един от нас е нищо друго освен съвкупност от обществени отношения. Когато отричаш личността, когато смяташ, че човек е някакво винтче, гайка, тухличка, тогава това може да създаде съвършено общество. Но такова съвършено общество не може да се създаде на практика, защото всеки един от нас е неповторим. Но точно от отричането на личността тръгват всички чудовищни неща на комунизма.

Разбира се, че демокрацията не е съвършено общество. Аз винаги цитирам една максима на Уинстън Чърчил, която е много точна: Демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали. Нищо по-добро не е измислено досега. Колкото до антикапитализма, проф. Ли Шао го каза блестящо, а аз искам да напомня, че върли антикапиталисти не са само Маркс, Енгелс и Ленин, но също и Хитлер и Мусолини. Те нападат капитализма, защото не им харесва. Този, който ми предлага универсално решение на световните проблеми, аз просто не му вярвам. Защото човекът е просто неповторим. Този, който предлага, предлага идеите си с цената на унищожението на голяма част от хората, за да има справедливо общество за останалите. Значи трябва да ликвидираме експлоататорските класи, частните собственици и ще имаме едно добро общество, така ли?! А това е една съществена част от обществото и на първо място буржоазната интелигенция – много е умна и ще вземат да ни подкопаят идеологичния монопол... Колкото до това, което казахте Вие за хората, дошли на власт през септември 1944 г. – всеки завоевател си има своите посрещачи. Гърците например, които винаги сме смятали за по-големи националисти от нас - когато германците идват по време на Втората световна война, са посрещнати от солунския митрополит и генерал Цолакуглу, който по-късно става шеф на едно от марионетните правителства там. Няма завоевател, който да няма своите посрещачи, т.е. своята пета колона. Тези, които вземат властта в България в нощта на 8 срещу 9 септември са московската агентура, тези, които посрещат завоевателите. Не случайно и до ден днешен това са хора, които се отличават с подсъзнателното си подчинение на всичко съветско.

Проф. Ли: Хората трябва да вземат урок от това, което се е случило в нацистка Германия. Извършителите на престъпленията на комунизма и действията му през последните 50-60 години трябва да бъдат осъдени официално, да има справедливост. Но не в негативния смисъл на отмъщение, както някои го възприемат, а за да се поучат от това хората. След Културната революция например беше създаден музей, където хората могат да видят това, което се е случвало и да се поучат от уроците на времето...

Въпрос от публиката към проф. Ли Шао – Има ли вероятност членовете на комунистическата партия да бъдат репресирани от останалите, когато режимът падне. И какво ще бъде статуквото, след като падне комунизма?

Проф. Ли: Не мисля, че има такава вероятност и ще Ви кажа защо – причината са „Деветте коментара”. Може би падането на комунизма в Китай ще стане по много по-различен начин, отколкото това се случи в Източна Европа. Ние в Китай започнахме преход, който може да се нарече безкръвен, без кръвопролитие. След публикуването на тази книга „Девет коментара за комунистическата партия” на повече от 10 езика, над 6 милиона души публично декларираха оттеглянето си от Китайската комунистическа партия. Един много известен китайски поет сравни партията със стена от тухли. Той каза, че ако един член от партията се оттегли, все едно махаш една тухла от стената, когато много партийни членове се откажат от нея, в стената ще има голяма дупка, ако обаче всички се оттеглят от партията, стената просто ще изчезне. Това е и моята надежда.

Аз помагам тази книга да се популяризира, защото вярвам, че това не е просто дело на Китай, или на хората от „Epoch Times”, а на всички хора по света. Една от причините, поради които комунистическата партията в Китай днес е оцеляла, е защото тя контролира медиите. Хората вярват, че тя ще се промени към по-добро. Ако всички разберат, че тази партия всъщност ограбва хората, осъзнаят същността й и разберат, че е също толкова потиснически настроена както и преди, и започнат да говорят за това открито, и да я критикуват, това ще бъде огромна помощ за хората, които искат да се оттеглят от комунистическата партия в Китай.

На вторият Ви въпрос – не знам. Това, което знам е, че когато падне комунизма ще е много добре. Защото няма нищо по-лошо от комунизма. Знам, че някои имат различно виждане или опит и мислят за различни други системи, а някои дори могат да намерят някои така наречени добри части в комунистическата идеология, но в крайна сметка, когато се замислим дълбоко със сърцето си за цялото това нещо, когато се абстрахираме от личните мисли и придобивки ще видим истинската същност на комунизма. Понякога той наистина е като красиво птиче, което обаче носи смъртоносен вирус. В Китай имаме добра поговорка за това – вълк в овча кожа. Това е вълк, който иска да се бори и да унищожава, и слагайки тази овча кожа казва, че дава власт на малките, на слабите. Но когато се вгледаме добре ще видим, че това не е нищо повече от една кожа. И не можем да кажем, че комунизмът е добър само защото кожата му изглежда добра, или че някоя част от комунизма е добра, защото кожата изглежда добра. Именно защото изглежда така той създава лъжливия мираж, че е добро, и това е още по-смъртоносно. Всичко това е грешно. Понякога просто трябва да се доверим на нашето сърце.

Няколко от гостите започват да спорят помежду си за това дали трябва да бъде осъждан комунизма или само тези, които са прилагали идеологията му. Според един от присъстващите първоначалната идея била добра. В дискусията се включва и Дана Бетлеви, представител на „Епок Таймс” – Румъния – Извинявайте, но това, което искам да подчертая е, че не може да кажем, че нещо, което нарушава човешките права и е против човешките ценности, е нещо добро. То не може да бъде такова. Единственото хубаво нещо в комунизма, ако изобщо може да се говори за нещо хубаво, е това, че ни помага да потърсим и да намерим демокрацията, свободата си.

Заключителни думи на проф. Ли Шао

Когато след няколко години се обърнем и погледнем назад ще видим какъв кошмар беше този комунизъм. Толкова външен, наложен за всеки човек в света. След като е убил толкова много хора как може да е оцелял след толкова много години. Сега последният му съществуващ бастион е Китай. И шестте милиона декларации за отказване от комунистическата партия в резултат на тази книга „Деветте коментара” дават сигнал, че крахът на партията е близо. Нека помогнем на този процес, за да могат хората в Китай да се насладят на демокрацията. Няма нужда да хвърляте бомби, а просто да знаете за престъпленията на Китайската комунистическа партия.

Наистина много се радвам и съм изключително поласкан да бъде днес част от тази конференция. Много ви благодаря.

Заключение на конференцията - Екатерина Попова

Уважаеми дами и господа,

на влизане всеки от вас получи различни материали, които приложихме към книгата „Девет коментара” на независимата медия „Epoch Times”, заради които се събрахме тук, днес. Призовавам ви да ни подкрепите на българския Интернет-сайт на „Epoch Times”, където има специално място за осъждане на комунизма и отказване от партийни организации. Надявам се по този начин да помогнем, макар и коствено и на други, които преди нас са започнали подобни инициативи, и на китайците, които в момента се оттеглят от партията. Много е важно, казвам личното си мнение като млад човек, младите хора в България да научат какво представлява комунизма и да прочетат за престъпленията, които е извършил, тъй като голяма част от младите не знаят какво се е случвало. Голяма част от нас живеят с мисленето на обществото, което е наследено от мисленето по времето на комунизма, но без да осъзнават това. Така че, четейки тази книга, вие ще можете да научите истинската история на комунизма в Китай и да проумеете същността и природата на тази зла идеология. Само така ще можем да я изчистим завинаги.

Благодаря ви много за това, че бяхте днес с нас и имахте желанието и търпението да изслушате всички участници в конференцията. Закривам конференцията. Благодаря ви.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!