Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парите бяха неговия бог

АВСТРАЛИЯ – почина най-богатият австралиец, Кери Пакър, на 68 години. Той напусна този свят, оставяйки след себе си над 7 милиарда австралийски долара (а.д.) лично състояние (5 милиарда щ.д.), и 11 милиарда а.д. (8 милиарда щ.д.) бизнес авоари. Живеейки живот на медиен магнат с неоспорвана власт, Кери Пакър направи съзнателния избор да прекрати лечението, което можеше да удължи живота му.

Кери Пакър и 39-годишният му син Джеймс, който унаследява състоянието на баща си и става следващия магнат в медийната династия Пакър. (Снимка: AAP)

Кери Пакър произлиза от могъща династия на печатни медии в Австралия. Като собственик на най-голямото издателство за списания, Australian Consolidated Press, и шеф на водещата национална телевизия, Nine Network, той бе забележително успешен бизнесмен и медиен магнат с неоспорвана власт.  

Дали ще играе поло, ще тероризира телевизионните журналисти, или ще бие с юмруци по бюрата на политиците, г-н Пакър бе винаги внушителен опонент. Със своите 2 метра и 130 килограма, той представляваше импозантна и смущаваща фигура. Той бе известен с изключителния си интелект и режещото си остроумие, както и с това, че не се притеснява от тези които смята за глупаци, независимо дали те са репортери, служители, банкери или министри в правителството.  

Но детството на Кери Пакър бе сурово и нещастно. Неговият баща  - също медиен магнат - бе груб педант, постоянно разочарован от Кери и разчитащ на педагогиката на камшика.


Между пет и девет годишна възраст Кери боледува сериозно и за този период от време не вижда баща си изобщо, а майка му го посещава само няколко пъти. Когато се връща обратно в училище след  заболяването си, неспособността му да чете се придава на неговата глупост, до което заключение достигат и родителите му. И никой не забелязва, че Кери страда от „дислексия”, състояние при което децата четат думите отзад напред.       

Това детство създава у него убеждението, че светът е враждебно място. Той често казвал, че  не очаква да хареса хората които ще срещне, както и не очаква хората които ще го срещат да го харесат. Този открит възглед за света рефлектира в живота му, където той прилага тази своя философия и намира нейното потвърждение.

След като завършва училище Кери започва да работи в семейния бизнес, като задълженията му са да почиства печатарските преси на вестник The Daily Telegraph. Баща му настоява там да не се отнасят към Кери с благосклонност само защото е Пакър, и взема половината от неговата седмична заплата  за наем на стаята му в луксозния им семеен дом.  

Кери Пакър унаследява бизнеса на своя баща на 37-годишна възраст. Първоначално той е предпазлив бизнесмен, но скоро става ясно, че има талант. Той е отличен търговец и успява в телевизията само защото знае какво иска обикновеният зрител. С увеличаване състоянието на г-н Пакър расте и митът, че той има ръката на Мидас (бог в гръцката митология, който превръща в злато всичко до което се докосне).

В края на 1980-те Кери Пакър става мултимилиардер. Като джобни пари му се плащат 50 милиона на година от дивиденти, повечето от които без данък. За да плаща по-малко данъци, г-н Пакър премества своята медийна империя на Бахамските острови и данъците му са по-ниски от тези на неговия градинар. В очите на Кери тези, които плащали повече от минимума данъци били глупаци, каквито били за него журналистите и политиците.

Когато не се занимавал с бизнес, Кери често правел набези до казината в Лондон, където печелил или губил наведнъж повече отколкото мнозинството от хората печелят за цял живот. Той е един от най-големите комарджии в света, губейки до 19 милиона на вечер. Неговата любима игра била Блек Джак, където той играел шест-седем ръце едновременно,  с 25 000 паунда заложени на всяка ръка. Само най-богатите казина могли да го обслужват, тъй като неговите залагания били необичайно големи. 

Като личност Кери имал способността да очарова и да бъде внимателен. Но често бил груб и суров. Влизайки  в неговия офис посетителите били впечатлявани от следната гледка: от двете им страни ги гледали големи картини, едната  с огромни слонове, другата с величествени лъвове, а между тях седял той – внушителният бизнесмен. А докато го чакали в преддверието посетителите можели да чуят прословутата „обработка на Пакър" идваща от стаята на служителите, където той държал друга една голяма картина, илюстрираща глутница от кучета разкъсващи овца.   

Първата среща на Кери Пакър със смъртта била през 1990г. По време на любимата му поло игра, сърцето му престава да бие за осем минути. Благодарение на щастлива случайност линейка на „Бърза помощ”  минава наблизо и той бива върнат в съзнание.     

Така както баща си и дядо си, г-н Пакър има сериозни здравословни проблеми в последните години от живота си, предупреждаващи го че е смъртен. Сериозен пушач от дълги години, той преживява няколко байпас операции на сърцето и има хронични сърдечни проблеми. В средата на 1980-те той губи и единия си бъбрек от рак. "Той живя живот, който никой друг не би могъл да живее с всичките болести, които той имаше", казва неговият личен лекар.

Кери Пакър живя един импозантен живот, живот в който той имаше каквото пожелае и където го пожелае, живот в който хората прекланящи се пред съдбата му - от журналисти до министри - се чувстваха привилегировани да кажат: „..моят приятел Кери…”. Но независимо от своето неимоверно богатство и непоклатимия си имидж на един от най-влиятелните мъже в Австралия и на международната бизнес арена, Кери Пакър предпочете да каже „не” на  живото-удължаващото си лечение и да си отиде от този свят,… може би реализиращ, че богът на който се е прекланял с толкова благоговение е бил просто една илюзия...  

Източници:
http://www.news.com.au/story/0,10117,17674615-28477,00.html
http://www.news.com.au/story/0,10117,17680348-28477,00.html
http://www.news.com.au/story/0,10117,17675107-28477,00.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!