Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Необитаваният недвижим имот в Китай се увеличава застрашително

ПЕКИН - Данни от Националното статистическо бюро сочат, че към края на октомври 26% от търговските сгради в Китай са необитавани, площ равняваща се на 112 милиона кв.м. Това ниво далеч надвишава международно приетия лимит от 10%. От тези 112 милиона кв.м. над 50% са в това състояние вече повече от година, което представлява над 250 милиарда юана (31 милиарда щ. д.) блокиран капитал.

Въпреки тези факти в Китай все още много хора които отчаяно се нуждаят от дом, но не могат да си го позволят. Теоретично, нивото на незаети жилища е пряко отражение на коефициента предлагане-търсене. Жилищата от долната част на ценовата скала се изкупуват бързо, а търсенето на жилища с ниски цени надхвърля предлагането. В много градове от новопостроените жилища, особено луксозните, има свръхпредлагане, а същевременно огромната част от населението с ниски до средни доходи е без жилища.

В Пекин, повечето свободни жилищни сгради представляват сравнително скъпи имоти с цена над 4 000 юана за кв.м. (417 щ.д.). Но имотите с цена под 3 000 юана за кв.м. (313 щ.д.) почти не се намират, което означава, че пазарът на недвижими имоти е сериозно дисбалансиран. Двата главни фактора зад това явление са спекулациите с цените на земята, което доведе до повишени производствени разходи, и свръхоптимистичните очаквания за печалба от строителните предприемачи. Всичко това създаде необичайната ситуация на някои места, където имотите на прилични цени се изкупуват бързо, но жилищата от по-висок клас, построени за чиновници от големите корпорации, предприемачите и други преуспели граждани, стоят незакупени.

Въпреки че количеството на незаетите търговски сгради нараства неимоверно, цените на жилищата като цяло продължават да растат. Тъй като търговските помещения са надценени в сравнение с дохода от жилищни имоти, гражданите не търсят много търговска площ, а и не са в състояние да си купят търговски имоти.   

Г-н Йи Ксианронг, директор на Службата за финансово развитие към Китайската академия за социални науки, твърди че количеството на необитавани имоти в Китай е достигнало опасно ниво. Според международните стандарти нормалната стойност на това ниво е 5 до 10 %, при което има баланс между търсене и предлагане, и то се счита ползотворно за доброто развитие на националната икономика. Ниво 10 до 20 % се смята за опасно и е нужно да бъдат взети мерки да се повиши пазарната рентабилност на търговските имоти, както и да се осигури нормално развитие на пазара на недвижими имоти. Над 20 % празни сгради означава свръхпредлагане. Г-н Йи наблегна на факта, че ако този показател не се понижи навреме до нормалните му граници, пред китайската икономика се очертават сериозни проблеми.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!