Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коледно послание за любителите на червено вино

БРИЗБЪН - Австралийските учени имат изтрезняващо послание към тези, които плануват да заседнат зад чашката с червено вино този празничнен сезон – те може да ускорят твърде бързо остаряването си, като повредят своята ДНК.

Учени начело с д-р Майкъл Фенех от Отдела по Диетология към Организацията за Научно и Индустриално Проучване към Бритaнската Общност (CSIRO) изследваха кръвта на шестима млади мъже в двадесетте, които бяха поставени на оскъдна растителна диета за два дни, и след това им бяха дадени да пият в периоди през една седмица по 300 милилитра безалкохолно червено вино, или обикновено червено вино, или чист алкохол.

Проби от тяхната кръв бяха взети преди те да пият, както и 30 минути, един час и два часа след това. Учените първо изследваха кръвта за повредена ДНК, а след това бомбардираха кръвта с гама-лъчи и я тестваха отново.   

Резултатите от тези изследвания показаха, че:

  1. безалкохолното червено вино (източник на феноли съдържащи се също в плодовете и зеленчуците) – е намалило повредата от гама-радиацията с 20 процента;  
  2. обикновеното червено вино – е  предоставило известна защита на ДНК (най-вероятно поради безалкохолния компонент в него);
  3. чистият алкохол – е  увеличил повредата на ДНК.    

"Тези предварителни данни предполагат, че безалкохолната част на червеното вино предпазва ДНК от повреждане", писаха д-р Фенех и колегите му в научното списание „Проучване на мутациите: основи и молекулярни механизми на мутагенезиса”.

Д-р Фенех каза в интервю: "Вкусът на безалкохолното вино наистина не е много добър. Но ако ще пиете повече от стандартните две питиета, вие наистина навлизате във вредната зона. Алкохолът може да повреди вашето ДНК, а е добре известено, че ако повредата на ДНК се увеличава, вие увеличавате и скоростта с която стареете.".

Някои хора имат по-добра способност за детоксификация на алкохола в кръвта от останалите. "Дори в едно семейство може да има голяма разлика в реакцията на организма към алкохола", спомена д-р Фенех.

"Не може да се приеме, че всеки може да пие еднакво количество алкохол. За организмът на някои дори едно стандартно питие е много. Затова в никакъв случай не трябва да се чувстваме неудобно, че сме въздържатели."

Източник/ци: AAP

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!