Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайландската полиция притисната от китайското посолство

БАНКОК – Трима мъже, две жени и три деца (5, 6 и 14 годишни), китайски бежанци с документи за защита от ООН, са били арестувани по време на мирен протест пред сградата на китайското посолство в Банкок, Тайланд.

Осем китайски граждани пребиваващи в Тайланд със статуса на бежанци на ООН, са били арестувани по време на мирен протест пред сградата на китайското посолство в Банкок, Тайланд. Те протестирали там срещу продължаващото вече 6 години преследване от Китайската Комунистическа Партия на медитативната практика Фалун Гонг, която и самите те практикували.

Униформени и цивилни полицаи в Банкок арестуват протестиращ срещу сградата на китайското посолство, където няколко души медитирали в знак на мирен протест срещу продължаващото 6 години преследване на медитационната практика Фалун Гонг от Китайската Комунистическа Партия. (Epoch Times)
Майка и дъщеря бяха сред осемтте арестувани в Банкок. (Epoch Times)

Сред арестуваните били Хуанг Г. с 5-годишната си дъщеря Кайсин. Хуанг избягал в Тайланд, тъй като в Китай го арестували и изтезавали за това че практикува Фалун Гонг. По същата причина в 2002 г. била убита в

китайски затвор и майката на Кайсин, която била бременна в третия месец. Кайсин живеела с баба си и дядо си в Китай докато успели да ги съберат с баща й в Банкок миналия декември.    

Уикорн Ярупруч, тайландският емиграционен следовател  който интервюирал арестуваните, признал че нареждането да се спре протестът е дадено от китайското посолство.

Осемте арестувани са част от групата на Фалун Гонг практикуващи, протестиращи там всеки ден от 6 декември насам. Същата сутрин те са се върнали на тротоара срещу сградата на китайското посолство за да продължат с мирния си протест.   

През последните няколко дни на протеста тайландските полицаи претърсвали протестиращите и прибирали техните плакати, като преди това били видени да влизат и излизат от китайското посолство.

На 14 декември практикуващите се срещнали с полицаите. В продължение на три часа те им обяснявали защо са така важни както изобличаването на преследването на Фалун Гонг в Китай и в чужбина, така и изобличаването на другите ужасяващи престъпления на Китайската комунистическа партия. По всичко изглеждало, че държавните служители разбирали за какво става дума и съчувствали на жертвите на тази несправедливост.  

Но наскоро след това около 20 тайландски полицаи се приближили до протестиращите и започнали да ги арестуват. Някои били вдигани направо от земята, докато седели още в медитация.  

Официалната причина за ареста, оповестена от служителя на тайландската полиция Питипан Крисдакорн, била че протестиращите нямали нужните документи, доказващи законното им пребиваване в страната. Но подобно на много други бежанци, арестуваните нямали паспорт, а имали само официални писма за протекция от офиса на Висшия комисар на ООН по въпросите на бежанците (UNHCR).

След ареста, възрастните били официално обвинени. С изключение на 14-годишното момиче, останалите са задържани в емиграционен център. Някои от задържаните сега провеждат гладна стачка в знак на протест срещу своето задържане.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!