Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хапчетата за сън – полезни или вредни?

Независимо че приспивателните лекарства може да подобрят спането при възрастни страдащи от безсъние, рискът от подобно лечение може да е по-голям от неговата полза, съобщиха учени от Канада.

Това изследване, публикувано в електронния Английски Журнал по Медицина, е основано на 24 експеримента, включващи 2417 индивида на възраст над 60 години. Те биват подложени на лечение за безсъние използвайки седативни лекарства или плацебо хапчета, като всички взимат съответните таблетки поне 5 нощи.
Авторите на изследването, Д-р Усоа Бусто и колегите му от Центъра по Наркомания и Душевни Болести в Торонто (Канада) съобщават, че резултатите показали статистическо подобрение при взелите седативни лекарства, но и че същевременно при тях се наблюдавали неблагоприятни странични ефекти.

Тези ефекти включвали увеличаване вероятността за затруднено мислене и дневната умора, както и повишаване риска от падания и умствени увреждания.

 „Въпреки че променливата величина на спането показа статически значително подобрение при пациентите взели седативни лекарства,…клиничната полза може да е в най-добрия случай умерена. Затова на възрастните страдащи от безсъние като по-добра терапия се препоръча правилния режим на живот.”, заключиха авторите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!