Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гражданин на Китай, отказал се от страната си я критикува за човешките права

Торонто – Бившият китайски затворнически надзирател, които потърси убежище в Канада, каза в петък, че негов роднина е отговорен за нарушаване на човешките права.

В своето първо публично изказване Хан Гуаншен, бивш надзирател в затвор и трудов лагер в североизточен Китай, каза пред близо 100 души публика, че е виждал политически затворници, които са подлагани на удари с електрически палки и побой от членове на комунистическата партия.

„Ръцете на комунистическата партия са напоени с кръвта на хората”, каза 52-годишният бивш надзирател, цитиран от преводач от Мандарин.

Никои от китайското посолство в Отава не беше на разположение, за да коментира твърденията на Хан, но посолството неведнъж опровергава тезата, че китайското правителство гледа леко на тормоза над затворници или че е въвлечено в шпионаж.

Хан твърди, че правителството поддържа мрежа от шпиони, някои от които се представят за журналисти и тайно, но постоянно, отварят личната кореспонденция. 

Хан каза, че е бил подтикнат да направи тези крачки от други двама китайски служители, които се отказаха от страната си в Австралия. И двамата служители в Австралия също говориха за китайката мрежа от шпиони.

Хан е работил също и за китайското народно бюро по сигурността, проправяйки си път до поста заместник-главен на бюрото в Шенян, столицата на североизточната индустриална провинция Ляонин.

Той напуска организацията и страната си през септември 2001 година под прикритието на мисия за откриване на факти за училище с връзки в Китай.

Молбата на Хан за политическо убежище в Канада е отхвърлена през април 2005 година и той се страхува, че ако бъде заставен да се върне в Китай, ще бъде екзекутиран.

Канадската федерална и емиграционна комисия по бежанските въпроси отсъди, че той не може да остане в Канада, защото бил „деен съучастник” в престъпления срещу човечеството по време на неговата бивша работа. Хан възнамерява да обжалва решението.  

(Тази статия на The Associated Press е била избрана от около 30 вестника в САЩ и техните Интернет страници, включително: LATimes, San Jose Mercury News, Philly.com, Kansas.com и др.)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!