Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Докато Великобритания постила червеният килим за посещението на китайския президент, жертва на трудов лагер разказва за годините мъчения и принудителен труд

Най-смущаващият спомен който Ли Хипин има от трудовия лагер Жиджян Шилипин в Китай е това, че е инжектиран с психотропни вещества[1]. „Пулсът ми биеше силно. Почувствах нещо чуждо да тече в кръвта ми. Всяко лице, което виждах, беше изкривено в образа на дявол. Отвън се чу котешко мяучене, а аз си мислех, че идва цял тигър да ме разкъса на парчета. Слюнката и урината ми имаха ужасната миризма на химически продукт”, разказа той.

Това се случило преди 4 години. Сега Лии се намира в канцеларията на вестник „Херълд” в Гласгоу, спомняйки си кошмара, който е преживял в един от китайските трудови лагери, наречени „Лаогай” или център за превъзпитание, както китайската комунистическа партия (ККП) смекчено ги нарича.

Той се намира в Скотланд, за да сподели опита на деца от училището в Айършир и да привлече внимание към Китайските трудови лагорие Лаогай. С официалното посещението на президента на Китай Ху Дзинтао във Великобритания тази седмица Ли иска светът да научи за побоите, бързите присъди и за принудителния труд, който подкрепя най-бързо развиващата се икономика в света.

„Точно както думите arbeit macht frei (работата те прави свободен) бяха използвани като лозунг от нацистка Германия, в Китай използват laodong gaizao или “работата трансформира”, каза Ли и очите ми се разшириха докато говореше. Той вярва, че неговата аналогия с един от най-ужасните политически режими в историята не е преувеличение.

От създаването на Народна Република Китай през 1949 година се смята, че 47 милиона души са изпратени по китайските трудови лагери Лаогай. Международната правозащитна организация “Хюман райс Уотч” (Human Rights Watch) Азия казва, че съществуват около 1000 лагера за принудителен труд, а държавният департамент на САЩ определя, че 6 до 8 милиона хора за затворени там, включително и лидерите, повели демократичните протести на площад Тянанмън през 1989 година. Според наблюдатели, лаогаите са направени за промиване на съзнанието на всеки гражданин, разглеждан като заплаха за тоталитаризма на ККП и за да създадат най-голямата световна, и най-доходоносна работна сила, която да движи икономика, нарастваща с близо 10% годишно през последните три десетилетия, наводнявайки западните пазари и евтини стоки.

Ли казва: „Карат ни да работим по цял ден, да произвеждаме играчки, кукли, ръкоделия, палта, пуловери и запалки. Началникът на лагера беше един от най-известните бизнесмени и продуктите ни се пакетираха за Австралия”.

Като практикуващ Фалун Гонг - забраненото духовно движение, основаващо се на будистките принципи - Ли е арестуван и изпратен в лагера Шилипин през август 2001 година. Неговият ужас скоро щеше да започне.

Преди да бъде заставен да работи Ли е „превъзпитан”, докато подпише документ, с който се отказва от Фалун Гонг и обещава никога повече да не практикува. Лишаван е от сън, което е най-перфектният метод за измъчване от страна на ККП. Ли е поставен под строг тъмничен затвор. Веднага щом си затвори очите започват силни викове и удряне, и клепачите му насилствено са отворени, а виолетова светлина е насочвана към очите му. Записи на хора, които се отказват от Фалун Гонг, се пускат с оглушителна сила на звука. Лицето му е удряно брутално и е държан гол в килия, в която постоянно е обливан с ледено студена вода.

С треперещи ръце, Ли споделя: „Единствената храна беше солена супа, която предизвиква ужасна жажда. Молех и молех за вода. Чувах агонизиращите викове на някой друг, които е измъчван. Даже един от пазачите, които ме държеше под око, избухна в сълзи на представлението, на което присъстваше. Аз се предадох, противно на съзнанието си и подписах. Те ме накараха да се презирам”.

Неговото изтезание продължава 9 дни. Но тъй като те не са убедени, че неговата вяра и дух са разрушени, пазачите използват лекарства, променящи съзнанието - разпространена практика, според комитета срещу насилието при ООН, който документира серия от методи, рутинно прилагани от ККП в лагерите, включително масово изнасилване, насилствено хранене, използването на електрически палки, насилствен аборт и завързване с белезници в изключително мъчително пози.

Изпитанието за Ли продължава две години.

Съществува широко разпространен отказ да се обезпокоява Китай или да се казва каквото и да било, което може да доведе до заплаха за достъп до пазарите му, независимо от факта, че използването от страната на принудителен труд е нелегално и е в противоречие с много конвенции и международни закони, включително Хартата на ООН. Но миналата година, европейският парламент издаде декларация за Лаогай, описвайки ги като „концентрационни лагери”. Трудът на затворниците се експлоатира, за да подсигури китайското правителство с безплатна работна ръка и това е единствената причина за значителното нарастване на китайския процент на общия национален продукт, който е заплаха за запада.

Хао Генджун е друг китаец, бивш полицай, който избяга от страната си в Австралия през месец февруари тази година. Той беше в Лондон, за да даде доказателства на групите за човешките права относно китайското “Управление 610” , за което е работил в продължение на 5 години.

“Управление 610” е основано през 1999 година от ККП, за да преследва 70 милиона Фалун Гонг практикуващи и други “дисиденти” като католици и протестанти. Съгласно Хао този отдел също прави сигурно, че трудовите лагери ще се държат пълни.

Той каза за „Хералд” ( Herald ) как “Управление 610” систематично преследва хора както в страната така и зад граница, и как е станал свидетел на мъчения в Лаогай. „Когато пристигнахме в затвора видяхме Фалун Гонг практикуващата Сън Тай – жена на около 50 години. Тя седеше на пейка в стаята за разпити и краката и бяха оковани с шперплат към пейката. Очите и бяха разцепени от нанесен побой. По време на разпита й полицаят държеше половин метрова метална окървавена пръчка с отверка на нея”, разказа Хао.

Хао бил толкова потресен от това, което виждал, че се опитал да се възпротиви на всичко преди да избяга в Австралия, където предявените от него искания за съдебна защита въз основа на нарушаване на човешките права бяха подкрепени и от Чен Йонлин – бивш служител на китайското консулство в Австралия, който също избяга от Китай през март тази година и бе в Лондон. И двамата получават закрила от австралийското правителство и позволение да останат в страната.

Хао казва: „Посредством това, ще разберете, че ККП играе просто театър, когато говори за човешки права с Вас. Вие не знаете какво наистина се случва в Китай под комунистическото управление на ККП”.

Ли Хипин е освободен от лагера Шилипин на 11 юли 2003 година. Той казва: „Искам хората да си помислят сериозно преди да си купят коледните подаръци с етикети „направено в Китай” ( Made in China)”.

[1] Такива вещества имат ефект състоящ се в променяне на възприятията или поведението на човек

Източник/ци: The Glasgow Herald

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!