Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След 6 часа преговори! Путин и Ердоган се споразумяха – НАТО да прощава

"Днес проведохме много продуктивни срещи с нашите руски колеги в Сочи и постигнахме отлично споразумение", заяви висш турски чиновник, който говори при условие за анонимност пред турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от Агенция "Фокус".

"Анкара и Москва се договориха да създадат зона за сигурност, свободна от терористи", добави той.

В съвместна пресконференция в Сочи с президента Реджеп Тайип Ердоган след продължилите повече от 6 часа преговори руският президент Владимир Путин заяви, че Москва разбира опасенията на Турция за тероризма на южната ѝ граница. "Ние споделяме тези опасения; тези сепаратистки движения бяха доскоро подстрекавани", каза Путин.

„Важно е терористите да не се възползват от турската военна операция „Извор на мира“ в Сирия, заяви руският президент.

Ердоган започна изявлението, като каза, че Турция ще продължи да работи по-усилено за справяне с притесненията на руснаците относно ситуацията в Северна Сирия.

"Нашата операция "Извор на мира" се провежда за премахване на терористите от региона; ние не сме алчни за територията на никоя страна", каза Ердоган.

"Турция и Русия се споразумяха да не допускат сепаратистки движения в Сирия. От 23 октомври, 12:00 часа на обяд, терористите от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) и техните боеприпаси ще бъдат изведени от зоната за сигурност и техните позиции ще бъдат демонтирани. ОНС ще се оттеглят на 30 километра навътре в сирийска територия в рамките на 150 часа, след това турско-руските съвместни патрули ще бъдат пуснати в зона с дълбочина 10 километра", каза той.

"Терористите от ОНС в Тел Рифаат и Манбиж ще напуснат района", добави още Ердоган, говорейки за северозападните сирийски градове, които понастоящем са заети от сили на ОНС.

"Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия", заяви още Ердоган.

Кюрдските военни формирования трябва да бъдат изтеглени извън 30-километровата зона от турско сирийската граница в рамките на 150 часа, започващи да текат от 23 октомври. От 12:00 часа същия ден Руската военна полиция и и сили на сирийската правителствена армия ще бъда въведени в зоната на турската операция.

"Преговорите позволяват да се вземат съдбоносни решения за Сирия", отбеляза Владимир Путин.

Според руския лидер турският му колега подробно му e обяснил целите и задачите на турската операция в Сирия. Руският президент каза още, че Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия.

Daily Sabah представя приетия от двете страни Меморандум:

Меморандум за разбирателство между Турция и Руската федерация (Сочи, 22 октомври 2019 г.)

Президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Руската федерация Владимир Путин се съгласиха по следните точки:

1. Двете страни отново заявяват своя ангажимент за запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и защитата на националната сигурност на Турция.

2. Те подчертават своята решимост да се борят с тероризма във всички форми и прояви и да попречат на сепаратистките програми на сирийската територия.

3. В тази рамка ще бъде запазено установеното статукво в сегашната зона на операцията „Извор на мира“, обхващаща Тел Абяд и Рас Ал Айн с дълбочина 32 км.

4. Двете страни потвърждават важността на Споразумението от Адана. Руската федерация ще улесни прилагането на Споразумението от Адана при настоящите обстоятелства.

5. От 12.00 часа на 23 октомври 2019 г. руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в сирийската страна на турско-сирийската граница, извън зоната на операция „Извор на мира“, за да улеснят извеждането на елементите на ОНС и техните оръжия в дълбочина от 30 км от турско-сирийската граница, което трябва да бъде завършено за 150 часа. От този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат да се движат на запад и на изток от района на операция „Извор на мира“ с дълбочина 10 км, с изключение на град Камишли.

6. Всички елементи на ОНС и техните оръжия ще бъдат премахнати от Манбидж и Тел Рифат.

7. И двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи.

8. Ще бъдат предприети съвместни усилия за улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин.

9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането на този меморандум. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!