Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Критика на еволюционната теория

ТОПЕКА – Канзас е поредният щат в Америка, който въвежда критика на еволюционната теория на Дарвин в училищните си програми.

В стаята за прослушване на проекта, изпълнена с ученици, учители и медии, Държавната Комисия по Образованието в Канзас прие с 6:4 гласа новите научни стандарти, които да поставят под въпрос истинността на еволюционната теория.

„Днес е велик ден за образователната ни система. Това е най-доброто, което бихме могли да направим.”, каза Стийв Абрамс, председател на Комисията.

Новите стандарти за държавните училища ще включват няколко специфични предизвикателства към еволюцията, като това, че няма доказателство или естествено обяснение на генетичния код, че историческите изкопаеми и находки не са в съгласие с еволюционната теория, както и изказването, че някои научни обяснения „не са основани на директни наблюдения…и често представят … изводи и заключения от индиректни или случайни доказателства.”.

Гласуването в Канзас е последното от редицата събития относно наскоро възобновените дебати за еволюцията, които започнаха в САЩ след небезизвестния „Маймунски съдебен процес” в Тенеси преди 80 години.

Щатите Минесота, Ню Мексико, Охайо и Пенсилвания вече въведоха в образователните си програми теми, засягащи достоверността на теорията за еволюцията, но Канзас отива по-далече в това отношение.

Институтът по Откритията в Сиатъл е поддръжник на теорията за така наречения „интелигентен дизайн”. Според нея някои характеристики на Вселената може да се обяснят най-добре с наличието на първопричинен разум, като Бог.

Теорията за интелигентен дизайн не е включен в новите образователни стандарти на Канзас, но бе популярен израз по време на дебатите. Поддръжниците на интелигентния дизайн твърдят, че природата е така сложна, че би трябвало да има намеса от по-висш интелект. Според тях еволюционната теория популяризирана от английския учен Чарлз Дарвин през 1850 год. неправилно обяснява развитието на различните форми на живот единствено с природата, като не допуска вероятността за съществуването на дизайнер.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!