Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инвестирането в Китай е опасно за световната икономика и човечеството

Агенция Bloomberg публикува информация, че Dongfeng Motor Group Co. Ltd., третият по големина производител на автомобили в Китай, планира да набере почти 4,6 милиарда хонконгски долара (593 милиона щатски долара) от първично публично предлагане на ценни книжа, за да изплати задължения и за разширяване. Компанията ще предложи 2,48 милиарда акции по 1,45 хонконгски долара до 1,85 хонконгски долара всяка, заявиха източници, пожелали анонимност до продажбата. Търговията с акциите в Хонконг може да започне на 7 декември. Dongfeng произвежда автомобили в Китай заедно с фирми като японската Honda Motor Co. и френската PSA Peugeot Citroen.

В същото време има данни за неочакван и рязък спад в продажбите на автомобили през 2004 г. Например General Motors Corp. обяви, че печалбата от дейността му в Китай е намаляла от 142 на 80 милиона долара през последните три месеца на 2004 г. в сравнение с предходната година. Volkswagen и Peugeot Citroen, които са дългогодишни играчи на китайския автомобилен пазар също изпитват трудности заради по-старите си модели.

Китайското правителство твърди, че има нечуван икономически растеж, като посочва годишно увеличение на БВП от 9 процента. Този показател за икономическо развитие не е достатъчен, за да представи реалната икономическа мощ на една страна. БВП е общата пазарна стойност на всички крайни продукти и услуги, произведени от нацията през дадена година на база текущи цени. Според Уу Фан, главен редактор на China Affairs и председател на Борда на директорите на Алианс за демократичен Китай, в страна с планова икономика и със свободен пазар, какъвто е случаят с Китай, БВП е нереалистичен показател за измерване общата пазарна стойност на всички икономически транзакции.

В момента Китай разчита на огромни капиталови инвестиции, работна сила и други ресурси, за да увеличи своя БВП. Това е метод за производство на ниско ниво, характерен с ниска ефективност и висок разход на енергия. Макар годишният растеж на БВП на страната да е между 8 и 9 процента, чистата печалба е ниска; натрупването на национално богатство също е много ниско. Приносът към нарастването му се осъществява главно от градските работници и фермерите и след като те спрат да работят, задължение на правителството е да им осигури пенсия. Макар Китай постепенно да въведе работническа програма за самофинансиране, която реши отчасти пенсионния проблем, обемът на правителствения дефицит за пенсии е най-малко няколко трилиона юана. Според икономически преценки, за да се финансира това задължение, ще са нужни 40 процента от БНП на страната. Ако се включат и пенсиите на земеделците, цифрата става астрономическа, коментира председателят на Борда на директорите на Алианс за демократичен Китай.

Напоследък се наблюдава спад в продажбите в различни икономически сектори, каквито са пазарът на домакински електроуреди, на имоти и други. Основните причини за това са резкият скок на цените на суровините (най-вече вследствие високите цени на горивата), същевременният спад в цените на крайната продукция и огромните вътрешни разходи на държавата – поддържане на правителството, загубите на губещи предприятия и лошите кредити на банките.

Новината за предлагането на акции на Dongfeng Motor Group Co. Ltd. напомня на неотдавна обявеното първично публично предлагане на дялове от Construction Bank (Строителната банка) – една от четирите най-големи банки в Китай. Според www .investor .bg акциите на две други основни китайски банки също се очаква да бъдат предложени на борсата през следващите две години.

Според икономически експерти, неслучайно правителството е „впрегнало” банките, местните и чуждестранните компании в акция за набиране на финансови средства, за да се забави и предотврати евентуална финансова криза. Целта не е разрастване или по-нататъшно отваряне на икономиката, а просто поддържащо финансиране.

През последните години китайската икономика става все по-зависима от глобалния пазар, тъй като разчита на износа на стоки и на инвестиции отвън. В замяна Китай предлага евтина, но бедна работна ръка, която не може да формира платежоспособен пазар, а само служи като производителна сила. Тя произвежда некачествена стока и процентът на брак е много висок. Освен че са некачествени, стоките, с които Китай „пробива”, са много евтини и „изяждат” дела на производителите в съответните държави. Според изнесени в публичното пространство напоследък данни редица международни корпорации тайно сключват договори с трудово-превъзпитателни лагери. Задържането в тях е без съд и присъда, не се плаща за труда, а задържаните работят в нечовешки условия и често пъти са изтезавани. Те произвеждат евтини подаръци, каквито са например „стоките за един лев” в България. Правозащитниците определят труда в лагерите като робски и все по-често го посочват в докладите си като едно от основните нарушения на човешките права в Китай. Освен това нарочените за престъпници обикновено са проститутки, зависими от наркотици, демократично настроени, недоволни граждани подали жалби до правителството за нарушаване на правата им, синдикални активисти и последователи на различни духовни групи като тибетски будисти, християни и практикуващи системата за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Дафа (още наречена Фалун Гонг).

От всичко по-горе могат да се направят следните изводи:

  1. В Китай инвестициите не са толкова печеливши;
  2. Китайската икономика е изправена пред потенциална криза, което прави чуждестранните инвестициите високо рискови;
  3. Китайското икономическо „чудо” изтощава икономиките на другите държави и застрашава икономическия растеж в глобален мащаб;
  4. Китай използва чуждестранните инвестиции за дейности, които грубо нарушават основни човешки права, съдействат за засилване на антидемократичната политика, водена от комунистическия режим и погазват върховенството на закона.

Подобни изводи поставят под съмнение официалните данни за състоянието на китайската икономика, и ефективността на инвестициите в Китай. В същото време е ясно, че в страна, управлявана от комунистическа партия, е трудно достижим икономическият просперитет, присъщ на демократичните общества, в които се зачитат основните права и свободи на човека и се толерира либералния дух. А това засяга всички.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!