Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стремежът към младост и реалността на стареене

Според Мейр Ъндерууд от Университета в Куинсленд, която прави докторат изследващ забавяне процеса на стареене, стремежът на австралийците да изглеждат млади ще се сблъска с реалността на застаряващата им популация.

„Все повече и повече се придава значение на забавяне и реверсиране симптомите на стареене, като упорито ни се натрапват начините да изглеждаме по-млади, даващи ни избор от козметични операции до ботокс” – каза Ъндерууд.

Наученото изследване на Мейр Ъндерууд относно това как се чувстват хората от различните възрастови групи показва, че бейби-бумерите (родените от 1946 до 1964 година) са в предните редици на движението за забавяне процеса на стареене. Самото количество на тази група ще доведе до удвояване на населението във възраст над 65 години, така че разрешаване на проблема с остаряването ще се превърне във важен въпрос.

„Хората се разделят на две групи в мненията си относно притежаване на остаряло, опетняващо ги тяло. Някои предпочитат да променят тялото си за да избегнат това петно. Но тъй като има граници доколко човешкото тяло може да бъде променено, други имат виждането, че по-скоро ще преразгледат това как гледат на себе си, без да включват в тази преценка физическото си тяло. Например възрастни хора казаха, че те са все същите и само тялото им е остаряло.”, продължи Ъндерууд.

Оказва се, че младите (под 60-годишна възраст) имат предпочитание да променят тялото си, докато възрастните са по-склонни да приемат промените на тялото си като нещо естествено и нормално, като се адаптират към това използвайки не-телесни средства.

Но съществуват признаци, че бейби-бумерите ще остаряват различно. „Изглежда, че по-младите дами и господа ще се борят на живот и смърт с възрастния си външен вид. Ние живеем в общество където ни се натрапва, че външният ни вид е отражение на нашата стойност. Това ще има сериозни последствия за популациите които остаряват, но в които никой не искат да изглежда стар.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!