Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Намерен е най-големият летящ панголин

На научна изложба в Дъблин бяха показани останките на летящ панголин живял преди 8 милиона години. Неговите криле са били дълги 18 метра, каквато е и дължината на крилете на бойните самолети F -14. Крилете на най-голямата днес съществуваща птица – странстващия албатрос – са дълги 3.5 метра.

Дейвид Мартил от Университета в Портсмаут, направил това откритие, е убеден, че панголинът се е издигал във въздуха с лекота, независимо от огромния си размер. То е защото крилете на панголина наподобявали тънки мембрани свързани с лапите му, скелетът му бил много лек, размерът на трупа му бил значително по-малък от този на крилете му, и за разлика от другите влечуги, той не е имал люспеста покривка.

Независимо от огромния размер на този летящ панголин, палеонтолозите не изключват, че той може да не е най-големия от видовете, защото не се знае дали е умрял от естествена смърт или е бил убит от хищник. Те имат дискусии относно това към кой вид принадлежи панголинът, тъй като от съществуващите днес видове никой не се и доближава дори до този намерен в Мексико.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!