Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко отново в еуфория: Бонджорно! Направихме газопровода с 1 милиард по-евтин от "Южен поток"!

– "Южен поток" щеше да е само 63 млрд. куб. м. газ. докато "Балкански поток" който е с 1 млрд. по евтин е ЦЕЛИ 16 млрд. куб. м. газ

Фана ли ме?

Снимки Пресцентър на МС

Министър-председателят лично проверява напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД. В инспекцията участват и енергийният министър Теменужка Петкова. 

Направихме газопровода с 1 милиард по-евтин от "Южен поток", подчерта, пътувайки Борисов.

По-късно повтори този извод и пред медиите, като не пропусна да отбележи, че "Южен поток" е спрян заради корупция и да "изпита" журналистите помнят ли кой е бил на власт тогава. 

„24 вагони на ден тръби докарват тук и над 60-70 ТИР-а - огромен строеж. Цената е 1,2 милиарда лева. Въпреки това, той е с 1 милиард по-евтин от "Южен поток". Можете да си спомните кой беше на власт тогава. Искаме едновременно със сърбите да стане готово. България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да можем да вкарваме газ. Газовият хъб „Балкан“ ще дава възможност всеки да ползва най-евтиния газ. Освен това по никакъв начин не застрашаваме екологията. Дори изчакахме да се събере реколтата преди да влязат багерите, защото е грехота да я унищожат", каза пред медиите Бойко Борисов. 

„Трасето е 640 км, по-голямо е от магистрала и не отстъпва по техническа сложност", каза пък вицепремиерът Томислав Дончев, на когото Борисов даде думата, наричайки го "Томи".

„Проектът е важен за Балканите и затова го наричаме "Балкански поток". Огромен строеж, огромно съоръжение. 10 лота се работят в момента, работата не спира, защото искаме със сърбите да сме готови“, подчерта Борисов. 

На събитието присъстваха заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Авлсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, генералният директор на Сърбиягаз Душан Баятович, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер. 

Премиерът провери напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на град Кнежа. „Това е вече изходът на „Балкански поток“. Ако сега не го направим, никога няма да се направи“, отбеляза Борисов и добави, че газопроводът на българска територия се изгражда паралелно с този на сръбска територия. „В нивите правим магистрали, жп линии, газопроводи“, каза още министър-председателят Борисов и специално обърна внимание на екологията, като изтъкна, че тя няма да пострада заради изграждането на газопровода.  

В началото на импровизирана пресконференция върху ожънатите ниви Борисов покани да кажат по няколко думи представителите на Сърбия и на Унгария и се зарече на официалното откриване да дойдат президентът Александър Вучич и премиерът Виктор Орбан. 

По-рано през деня, пътувайки, премиерът се поинтересува какви са насипите, които вижда. Стана ясно, че това са изкопите и палатките, където се заваряват магистралните тръби. 

"Това, което показах сутринта, е входът. Това са 11 км. Проектът е за 2 милиарда и 400 хил. лева", каза Борисов.

Той поздрави ведро на италиански работниците на обекта и определи строежа като "грандиозен". 

"Бонджорно! Хубаво е това да се вижда и на жътите павета, защото не се вижда и не знаят какво правим", каза Борисов на работниците и на тръгване ги поздрави и с "Аривидерчи".

Като подкара пак джипа на няколко пъти повтори: "В нивите правиш магистрали, газопроводи, а едни само бърборят в София." 

Обеща догодина отново да мине с джипа си по трасето. "Хубаво е това да се вижда и на жълтите павета, защото не се вижда и не знаят какво правим", каза Борисов.
По-рано днес той присъства на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. 

По-късно премиерът Бойко Борисов отчете деня си и във Фейсбук, като написа: 

"Правим магистрали, жп линии, газопроводи - грандиозен строеж. Полагаме тръбите в земята, заравяме ги и догодина отново ще има жито. Запознах се с напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на град Кнежа, от където преминава "Балкански поток" на територията на Северна България. На събитието присъстваха заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Авлсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия Александър Антич, генералният директор на Сърбиягаз Душан Баятович, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер. За да видят свършената работа дойдоха и много граждани от района. С изграждането на големите енергийни проекти се гарантира възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени в целия Балкански регион."

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!