Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великобритания ще депортира бежанец, който твърди, че се изправя пред смъртта

Били Брииз

Китаец, търсещ убежище, ще бъде депортиран от Скотланд, въпреки че правителството разбира, че е вероятно да бъде хвърлен в затвор.

Чу Уен Цай, 41-годишен, се страхува, че ако се завърне в Китай ще бъде подложен на „превъзпитаване” от китайските власти. „Амнести Интернешънъл” ( Amnesty International ) казва, че „превъзпитаване” е евфимизъм на мъчение.

Г-н Чу пристига в Гласгоу, след като китайската комунистическа партия (ККП) започва преследването на Фалун Гонг – древна духовна практика, която той практикува.

Той напуска родната си страна, след като протестира мирно на площад „Тянанмън” – сцената на протестите, водени от студенти през 1989 година, които причиниха смъртта на стотици, убити от китайските власти.

Фалун Гонг е движение, не по-различно от Тай-Чи, което включва будистки и даоиски принципи и използва упражнения за тялото и характера. То се практикува в повече от 70 държави.

Г-н Чу ще бъде депортиран, ако в рамките на няколко седмици не получи правна подкрепа. Той се ползва с подкрепата на Анисланд Колидж в Гласгоу, където изучавал английски и е подкрепен от почти 100 членове на парламента, които водят акция за хвърляне на светлина върху тежкото състояние на Фалун Гонг в Китай.

Г-н Чу, който оставил съпругата и сина си в Шанян в северен Китай, каза: „Ще бъда измъчван и убит без съмнение, тъй като съм участвал в мирни демонстрации, за да изтъкна преследването на Фалун Гонг, включително и в мероприятие в Гласгоу и Единбърг. Китайското посолство в Лондон заснема демонстриращи навън”.

***

През 2000 година Вътрешният отдел отхвърля молбата му за убежище, въпреки че признава, че китайската полиция се опитвала да го арестува преди и че ще бъде репресиран, ако се върне в Китай.

В писмото се казва: „Най-тежкото наказание, с което най-вероятно ще се срещнеш, е превъзпитание посредством труд. Тази мярка обикновено продължава от една до три години”.

„Превъзпитание” се критикува от организации като „Амнести Интернешънъл” ( Amnesty International ) за това, че е евфимизъм на мъчения.

ООН детайлно описва множество случаи на специални правни изпълнения на присъди и съществуват най-малко 2600 смъртни случая (на Фалун Гонг практикуващи) вследствие на мъчения.

Рутинните методи, използвани от китайските власти, включват от избиване на зъбите с цел насилствено хранене до смърт, изнасилване, принудително абортиране и удари с електрически палки.

Розмъри Бърнет, програмен директор за „Амнести Интернешънъл” в Скотланд каза, че Фалун Гонг е ключова мишена на преследване в Китай. „За много от тях (практикуващите) се съобщава, че са измъчвани или малтретирани по време на задържане”, каза тя. От страх, че Фалун Гонг е заплаха за тоталитаризма китайското правителство се е впуснало в преследване на практиката в стил нацизъм.

Страши китайски служител по сигурността, който неотдава се отказа от страната си, разкри, че ККП е основала организация, подобна на (нациското) Гестапо, наречена „Управление 610”. Твърди се, че хиляди Фалун Гонг практикуващи са убити, приблизително 200 000 са били арестувани и са изпратени в трудови лагери без присъда, и повече от 500 китайци са хвърлени зад решетките за повече от 18 години. Хан Гуаншен, бивш началник на бюрото по правосъдие в Шенян каза, че „Управление 610” се ръководи от централния партиен комитет, който стои над закона и конституцията.

През декември 2004 година 97 члена на парламента подписаха искане за издаване на постановление, осъждащо китайското правителство и призоваващо за незабавното освобождаване на всички Фалун Гонг практикуващи.

http ://www .theherald .co .uk /news /49466-print .shtml

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!