Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банев иска съдът да разпита Борисов, Цветанов и Трайчо Трайков, не му разрешиха да говори пред медиите

банев6839521-1200x628-resize-quadrant(C)

Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев, който поиска мярката му да бъде изменена в по-лека. Това искане беше отправено, след като насрочените разпити на свидетели по делото бяха отложени заради липсата на счетоводни документи, които да докажат твърдението на прокуратурата, че Банев не е декларирал коректни суми от дружествата „Полимери“ и „Партнърс комерс“ в периода от април 2007 г. до февруари 2013 г.

Магистратите уважиха искането на защитата да бъдат присъединени към делото, които в момента са част от другото дело срещу Баневи, а именно за присвояване на средства, както и за пране на пари и държане на сума в големи размери в Швейцарска банка.

Съдът изиска да се разкрие съдържанието на 27-те чувала, които са обект на второто дело и да се приложат всички данни и документи, с които разполага РУ Девня към сегашното дело.

Заради възникналите обстоятелства съдията отложи разпита на свидетелите Анна Главинова, Виолета Бошкова, Милена Шопова и Венцислав Генов. Свидетелят Владимир Владимиров не се яви.

Адвокатът на Банев, Ивета Анадолска поиска от съдебния състав да му позволи да даде интервю пред медиите, но това му беше отказано.

Направи впечатление, че сем. Баневи се защитава от десет адвоката. Николай беше с четирима, сред които и дъщеря му Мария. Евгения – също с толкова, а майката на Банев, Мария – с двама.

В днешното заседание съдът разгледа единствено искането на Николай Банев да бъде пуснат под домашен арест, за да може да се грижи за съпругата и двете си непълнолетни деца.

Пред съда, Банев разказа за ужасяващите условия в ареста и обясни, че дневно залагали по 20 капани за мишки, и на сутринта те били пълни.

„Мръсотията е страшна, няма топла вода. Идва зима, а в нито едно помещение няма радиатори“, разкри бизнесменът и добави, че се къпе със студена вода и спи, обграден от хлебарки.

Той подчерта, че е лъжа и твърдението, че води луксозен живот.

Банев заяви, че за 50-ия си рожден ден през 2009 г. получил поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов като важен и стратегически инвеститор.

„Ще съдя всички физически лица и институции, които осъществиха тази репресия срещу мен, бизнеса и семейството ми“, закани се той и добави, че в кориците на дело няма нито един документ, подписан от някой от тримата, който да ги уличава в престъпление.

В заключение бизнесменът поиска да бъдат разпитани като свидетели Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Трайчо Трайков.

Пред медиите съпругата на бизнесмена Евгения Банева не пожела да каже какво е искал да каже съпругът й пред журналистите, но обясни, че обръщението му е напечатано и ще бъде разпространено.

„Със сигурност ние ще поискаме да бъдат разпитани Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, защото те са важни свидетели по делото. До тях са отправяни многократно жалби и сигнали, във връзка с тревожната ситуация в различни предприятия и най-вече в „Полимери“.

Досега нямахме достъп до тези 27 чувала, но съдията позволи тези материали да ни бъдат предоставени, за да имаме и ние достъп до една кореспонденция, свързана с престъпното бездействие на институциите в продължение на доста години и неглижиране на всички сигнали, които ние сме отправяли до министерство на икономиката, до министър-председателя, до Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи и други институции“, коментира Банева и добави, че ще бъде направена нова жалба до Министерството на правосъдието и инспектората към ведомството във връзка с условията, в които живеят арестантите в Софийския затвор.

Банева изрази разочарование, че след нейната жалба, която се съдържа в 26 страници, не е последвала промяна, освен уволнението на директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември.

Източник: БГНЕС

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!