Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пушенето ви прави по-глупав

Глупави ли са пушачите по дефиниция или стават такива заради пушенето? Учените от Университета в Мичиган откриха, че продължителното тютюнопушене намалява IQ, т.е. коефициента на интелигентност.

Макар пушачите да настояват, че пушенето им помага да се концентрират по-добре, пушенето на цигари за период от няколко години има обратния ефект – намалява скоростта и точността на мисленето, както и коефициентът им на интелигентност. Учените са дошли до този извод след изследване на 172 души употребяващи и неупотребяващи алкохол. Първоначалният замисъл на изследването бил да разкрие дългосрочния ефект от употребата на алкохол върху умствените способности на човек.

Израелското общество за борба с рака използва намаляването на коефициента на интелигентност като метод за пропагандиране спирането на тютюнопушенето.

Предишни научни изследвания потвърдиха влиянието на алкохола върху влошаването на интелекта, но сега се оказва, че продължителното тютюнопушене води до същите последствия. То влияе особено силно на паметта, способността за разрешаване на проблеми и нивото на интелигентност.

Това е първото научно изследване, което потвърждава пряката връзка между пушенето и неврологично-когнитивната функция при хора, страдащи от алкохолизъм.

Източник: The Jerusalem Post, / www.inopressa.ru

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!