Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските посолства следят дисиденти, твърди бивш дипломат

Виена – Китайските посолства следят отблизо действията на дисиденти в чужбина, каза бившият дипломат Йонлинг Чен на пресконференция във вторник.

Наблюдението на дисиденти е една от „основните” задачи на международната политика на Пекин, каза той. Заедно с него, на пресконференцията, бившият офицер от разузнаването Фенгджун Хао каза, че Китайските секретни служби имат специална система за събиране на информация за политически опоненти.

Двамата казаха, че те имат широко познание на Китайската система за наблюдение. Чен, 37 годишен, каза че на неговият предишен пост като Първи Секретар на Китайското посолство в Австралия, той е проверявал Китайски дисиденти и членове на Фалун Гонг, преди той самият да избяга от посолството през май, тази година.

Хао, 32 годишен, каза че преди неговият полет, също през пролетта на тази година, той е бил офицер на „Бюро 610” и е анализирал информация от чужбина.

Той каза, че „Бюро 610” е било основано на 10 Юни, 1999 да наблюдава Китайското духовно движение Фалун Гонг и че през 2003 е било разширено, за да се справя и с други религиозни групи.

Чен каза, че веднага щом в чужбина се формира група от Китайски дисиденти, правителството в Пекин се опитва да я подкопае. Съответното посолство следяло отблизо всички дейности на групата и изчаквало да дойде подходящия момент за намеса.

Това е една от основните причини поради която демократичното движение било разкъсано от вътрешни раздори. „Китайското правителство допринесе значително за това.”

Той каза, че успоредно с демократичното движение, над всички „политически опоненти” са Тайван, Фалун Гонг, Тибет и Угурите.

Чен каза, че в Австралия, целта на Китайското посолство е била да намали обсега на дейността на дисидентите. Това ставало чрез прилагане на натиск на Австралийското правителство. Основният довод бил икономическото сътрудничество, което не трябвало да бъде излагано на опасност.

Чен каза, че и между самите членове на посолството имало строго наблюдение. Всички дипломати живеели заедно в нещо като общежитие, където всеки може да следи другия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!