Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай не дава на студенти разрешително за раждане

Бременна в третия месец докторантка не получи разрешение за раждане заради статуса си на учаща. Напразно търсеше съдействие, но неуспешно. Бебето й най-вероятно ще бъде „незаконен гражданин” на Китай, след като се роди.

Правилата в повечето части на Китай изискват всяка двойка във възраст подходяща за възпроизводство да получи „сертификат за раждане”, преди да планира първото си дете. Някои го наричат „разрешение за раждане”, защото трябва да е разрешено от правителството. Обикновено не се получава лесно. Кандидатстването за такова разрешително включва плащане на такса и се изисква през периода на валидност на разрешителното жената да забременее. След края на този период разрешителното се анулира.

Според Beijing Morning Post завършилата студентка била женена от две години и забременяла през август. Подала документи за разрешително чрез университета, защото регистрацията й била там, но не получила отговор. Според управата на университета в миналото на студентките дори не разрешавали да забременяват, ако искат да продължат да учат. Така били принудени или да направят аборт, или да напуснат училище. Сега политиката е променена и позволява на студентките да раждат, но не поема отговорност за административната част – разрешителното за раждане.

Тази студентка се консултирала с Пекинската служба за контрол на раждаемостта, където потвърдили, че на женена студентска двойка е разрешено да има дете. Казали й обаче, че първо трябва да получи разрешение за раждане от университета си. Без такова разрешение нямало да може новороденото да бъде регистрирано с постоянно жителство и майката и детето ще бъдат лишени от редица услуги.

През февруари китайското министерство на образованието издаде нови правила, които оттеглят забраната за брак между колежани. Въпреки това новите разпоредби не дават ясна представа дали тези двойки могат да имат деца. Така отделите за контрол на раждаемостта в университетите и колежите не им дават разрешителни за раждане, защото на тези институции не са зачислени определени квоти за родилки.

Central News Agency

Източник: http://english.epochtimes.com/news/5-10-27/33848.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!