Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бившите комунисти в България са получавали петрол от Саддам, твърди комисията “Волкър”

В доклада на комисията под ръководството на бившия директор във Федералния резерв на САЩ Пол Волкър, разследваща случаите на злоупотреби по Програмата на ООН “Храни срещу Петрол”, освен БСП са посочени и няколко български фирми - “Братя Василеви”, “Химимпорт”, “Машиноимпорт”, “Агрокомплект” и “Розбулнефт”. В частта относно манипулирането на Програмата на ООН се посочва, че режимът на Саддам Хюсеин е отпускал петрол, в това число на политическите партии и организации.

В приложения списък се казва, че в полза на БСП “Братя Василеви” е договорила 2 млн. барела и ги е получила. “Братя Василеви” е посочена с два договора за 4 млн. барела, по които бенефициенти са БСП и българо-иракски консорциум. На “Машиноимпорт” са отпуснати 3 млн. барела, които са получени. В случая с “Розбулнефт” доставката е била за комунистическата партия на Русия и за още една руска партия. В списъка на така наречените допълнителни плащания, които комисията посочва като друг механизъм на злоупотреби фигурира пак “Машиноимпорт”. Българо-руската компания “Машиноимпорт” и българска фирма със същото име са в списък за незаконни плащания при сделки, когато иракското правителство е купувало хуманитарни стоки. В същия списък са “Електроимпекс”, “Авес”, завод “Сила”, но срещу сделките на други български компании не са отбелязани нередности.

Българската информационна агенция “Фокус” припомни, че в незаконните сделки със Саддам Хюсеин и други висши иракски чиновници пряко или косвено са участвали най-много компании от Русия и Франция. Сред тях са “Банк насионал дьо Пари”, кипърските “Nafta Petroleum Company Ltd, Mednafta Trading Company” и много др. Според разкритията френската банка, в която била разкрита сметката на програмата на ООН, е играла двойна игра. Финансовата институция е обвинена, че не е разкривала цялата информация около финансовите операции на представителите на световната организация, и по този начин са насърчавали незаконнитe плащания. “Nafta Petroleum Company Ltd” е дъщерна компания на американската “Костал”. Нейният собственик Оскар Уейт-младши беше арестуван преди седмица в САЩ по обвинение в нарушаване на петролното ембарго.
Пак според “Фокус”, в скандала попада и българинът Людмил Дионисиев от "Бейойл", който е разследван в САЩ. "Бейойл" възложила на българина да се свърже с няколко руски фирми, за да им продаде иракски петрол. Той бе задържан през април заедно с други трима бизнесмени от петролния сектор, сред които и шефът на рафинерията Дейвид Чалмърс. Людмил Дионисиев е роднина на Борислав Дионисиев, мажоритарен собственик на "Машиноекспорт", фирмата, получила разрешение от Комитета по санкциите на ООН за квота за търговия с Ирак.

Целта на програмата “Петрол срещу храни” бе да се ограничи въздействието на ембаргото над Ирак, гласувано от международната общност след нахлуването в Кувейт през 1990 г. Тя е създадена през 1995 г. по предложение на ООН, но започва да действа година по-късно с квота за износ до два милиона барела петрол на всеки шест месеца. През 1998 г. квотата е увеличена на 5.2 млрд. барела, а през 1999 г. лимитът практически отпада. За да се предотврати възможността на иракската страна да подбира купувачите и да получава част от тяхната печалба, през септември 2001 г., по искане на Комитета по санкциите, формулата за изчисляване цената на петрола е променена. От началото на 1996 г. до февруари 2003 г., по програмата са получени общо 63 млрд. долара приходи. Около 25 % от приходите от петрол са предназначени за компенсации на Кувейт за щетите, нанесени от войната през 1991 г.

Всъщност според доклада манипулациите на режима на Саддам са му позволили да отклони 1.8 милиарда долара.

През август, когато бе огласен третият предварителен доклад на комисията, бившият ръководител на Програмата на ООН Бенон Севан подаде оставка. Това стана няколко часа преди да бъде обвинен в корупция. В писмо до Кофи Анан Севан заяви, че е “изкупителна жертва” и обвини генералния секретар на ООН, че не е защитил “историческите постижения на програмата”.

В докладите на българските Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба "Сигурност" (НСС) по петролния скандал има достатъчно улики и доказателства, че лица и фирми, близки до Висшия съвет на БСП са заобикаляли или са правили опит да заобикалят петролното ембарго, като използват програмата "Петрол срещу храни" за трупане на печалби. Това бе потвърдено и от един от бившите депутати от НДСВ, член на парламентарната комисията Тошо Пейков, който твърдеше, че е прочел докладите. По думите му там нямало доказателства печалбите да са отчислявани във Висшия съвет на БСП, но са визирани "все хора, които са се афиширали като представители на БСП, служители на бившата ДС, бивши посланици".

Скандалът в България, започна с публикация на иракския вестник “Ал Мада”, според който БСП и българската фирма "Ирак бул ойл" получавали подкупи от режима на Саддам. Тогава от централата на бившите комунисти - "Позитано" 20 - сами обявиха, че фирма на собственика на вестника на социалистите "Дума" Петър Манджуков, е сключила законна сделка по програмата на ООН "Петрол срещу храни", а неин консултант е бил членът на ВС на БСП проф. Захари Захариев.

Историята постепенно се потули, парламентарната комисия излезе със становище, което не каза нищо, а в политическите среди се прокрадна слуха, че БСП “се разбрали” с НДСВ да не чоплят повече по аферата. “Добре дошло” дойде и засекретяването на разследването на комисията “Волкър”, което предизвика масова истерия.

В момента България се управлява от коалиция между БСП, НДСВ и ДПС – същите, които според бивши депутати, в началото на годината се договорили да потулят скандала. Според политици това ще бъде причина международните данни, изнесени от комисията “Волкър” да не бъдат взети под внимание в България и никой да не потърси отговорност от замесените в програмата политици от БСП и приближените им фирми. Нетърсенето на отговорност в политическото пространство и изобщо в държавните дела в последно време е масово явление, което вероятно е обвързано с лични цели, амбиции и интереси на различните участници в политиката, които на практика произхождат от едно място - бившия тоталитарен режим – и вероятно са обвързани и по други линии. Политиците от диаметрално противоположни партии се обединяват в безпринципни коалиции с цел да запазят постове си, а не, за да провеждат политиката, която очакват от тях избирателите им. От 2001 година насам наблюдателите отчитат тенденцията в българската политика за изличаване на партиите, която бе предизвикана от появяването на бившия цар в изгнание Симеон Сакскобургготски. Той управлява държавата последните четири години и елегантно, но упорито работи за раздробяване и елиминиране на всички партии с потенциал.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!