Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сведения за човешките права в Китай

Текста по-долу е редакционен коментар
на гледната точка на правителство на САЩ

Гретчен Биркъл е действащ държавен заместник главен асистент по демокрацията, човешките права и труда. В неотдавнашни показания пред американският сенат каза, че китайското държавно подтисничество на граждани търсещи да упражняват техните фундаментални права си остава систематичен проблем.

Г-жа Биркъл каза че, китайските власти са извършили огромни и сериозни нарушения на човешките права, включващи мъчения, малтретиране на затворници, задържане без известие и комуникация и отказване от правото на съдебен процес. Свободата на събиране и асоцииране са сериозно ограничени и репресиите срещу нерегистрирани религиозни групи е нараснало. Международно приети права за работниците, се отнемат в Китай на работещите там. Принудителният труд в затворите си остава широко разпространен. Насилието срещу жени е сериозен проблем включително насилтвен аборт и стерилизация в резултат на наложената от китайското правителство насилствена политика за контрол на раждаемостта.

Г-жа Биркъл посочи че китайското правителство в определени моменти изглежда че използва глобалната воина срещу тероризма, за да наложи репресии над угурските мюсюлмани в северозападен Китай, които търсят начин да практикуват тяхната вяра и изразравят мирно техният протест. Нивото на подтискане в Тибет си остава високо, особени срещу дейности, разглеждани от китайското правителство като такива, които се застъпват за независимостта на Тибет. Практикуващите Фалун Гонг - духовно движение забранено в Китай от 1999 година – са били под прицела на жестоко подтисничество и задържане в затвор.

Много китайски граждани, които изразравят несъгласие са тероризирани, задържани и хвърляни в затвор. Г-жа Биркъл каза китайското ръководство постави началото на кампания която се прицелва към писатели, религиозни активист и политически десиденти, и петиционери към китайското централно правителство. Китайските власти упражняват жестоко наказание към тези, които търсят начини да публикуват информация или изразравят техните политически възгледи в медиите или интеренет.

Г-жа Биркъл каза, че САЩ вярва че международната общност може да окуражи Китай да приведе своите практики по отношение на човешките права в съответствие с международните стандарти и подкрепи онези в Китай, които смятат структурната реформа, като нещо от най-голям интерес за Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!