Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разкриват случаи на корупция в китайски банки за 200 млн. долара

Китайски банки, собственост на държавата, са открили 240 случая на корупция на стойност 1.6 млрд. юана (198 млн. долара) за първите шест месеца на годината, според данни на регулаторните органи в страната.

Китайските банки са в процес на преструктуриране и разчистване на портфейлите си от лоши кредити и в търсене на финансиране от международни финансови институции.

От регулаторния орган на банковия сектор заявиха, че е напълно логично все повече и повече проблеми да се откриват със задълбочаване на реформата в банковия сектор.

За да се избегне в бъдеще корупцията на банковите гуверньори, които се назначават основно от управляващата комунистическа партия, те няма да имат право самостоятелно да дават одобрения на банкови заеми, добавят от регулатора. В тази насока вече са назначени комисии към държавните банки, които да разглеждат и одобряват исканията за получаване на кредити.

От случаите на корупция, разкрити между януари и юни, 64 са за над 1 млн. юана (123 500 долара).

В борбата срещу корупцията в банките се очаква страната да ратифицира Конвенцията на ООН срещу корупцията, подписана в Пекин преди две години.

Правителството на страната взема мерки за ограничаване на корупцията, като хиляди китайски чиновници са били осъдени и лишени от свобода за злоупотреби с длъжностното си положение, стрували на Китай милиарди долари.

Данните потвърдиха не особено здравословното състояние на китайските банки, които се отличават с лош мениджмънт и голям процент на лошите кредити от кредитните им портфейли.

Досегашната политика на правителството на страната бе да инжектира значителни фондове в банките, като в China Construction Bank например са били вложени общо 22.5 млрд. долара за справяне с лошите кредити.

Инвеститорите се надяват с планираните през тази и следващите години набирания на капитал чрез първични публични предлагания от страна на четирите най-големи банки в страната и с навлизането на чуждестранни инвеститори състоянието на банките да се подобри значително.

Първото IPO е вече факт. China Construction Bank набра успешно желаните 8 млрд. долара.

Източник/ци: Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!