Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Болните от СПИН в Китай може да достигнат 10 милиона през 2010 година

Болните от СПИН в Китай могат да достигнат 10 милиона, ако правителството не вземе спешни мерки, съобщава за Reuters Министерството на здравеопазването на Китай.

Според правителството на Китай в момента има регистрирани 840,000 заразени с вируса на болестта на фона на население от 1.3 милиарда души, но експерти твърдят, че само в провинция Хенан най-малко 1 милион бедни селяни са заразени неспазване на хигиена при продаване на кръв.

„Ако мерките за превенция на болестта не се засилят, очакваме броят на носителите на вируса да достигне 10 милиона до края на десетилетието“, съобщи Дай Зишен, ръководител на комитета за борба със СПИН към китайското министерство на здравеопазването. „При по-адекватни мерки, броят на засегнатите може да бъде ограничен до 1,5 милиона“, добавя той.

Организацията на обединените нации вече изрази притеснението си за бързото разпространяване на СПИН в Китай. Дълго време страната отказваше да признае за наличието на епидемия на своята територия. Въпреки проведени от властите кампании за ограмотяване на населението за предпазване от СПИН, липсата на познания и наличието на страх остават силен фактор, писа агенция Reuters .

Според информационната агенция засилващата се подвижност на населението и продължаващите 25 години икономически реформи са довели до още трудности – 120 милиона селско население се е вляло в градовете, за да търси работа. Това, наред с други ефекти, води и до засилване на проституцията и злоупотребата с наркотици.

Правителствените органи дори започнаха да подозират, че неправителствени организации съдействат за разпространението на болестта.

 --------------------------------------

Източната култура набляга на причината и ефекта, т.е. зад всяко бедствие – лично или обществено – стоят предходни злодеяния. Така нито една катастрофа в обществото не е случайна и се вярва, че причина за нея е извършено лошо дело. Така стои и въпросът с болестите, които също са вид нещастие. В Китай, с напредването на икономическите реформи, се внасят и много неща, които се противопоставят на традиционната му 5000-годишна култура, като наркотици, проституция, еманципация и др. По време на Културната революция в Китай комунистическият режим унищожи цялата хилядолетна култура и морални ценности на нацията. Бяха въведени изцяло материалистични норми, които отрекоха вярата на хората в Бог и убеждението, че на доброто се отвръща с добро, а на лошото с лошо. Така хората изгубиха всякаква вяра в доброто и разчитат само на материални блага и стойности, което се оказва много опасно. Вместо да следва характеристиките на традиционната китайска култура и да се погрижи за възвръщане морала на хората (чийто упадък е причинило самото управление), правителството отново не признава дълбоки социални проблеми и се опитва да се измъкне от отговорност.

Сега когато китайското правителство не успява да се справи с проблема със СПИН и след като дълго прикрива наличието на криза, отново прибягва до стандартния метод – параноично търсене на виновните сред „анти-китайски” сили и „подривни елементи”. Така отново влиза в сила редовно употребяваната система на действие на режима: „95 на 5” – 95 процента от населението се считат за такива, които са в безопасност и за техните права властта гарантира, а останалите 5 процента от населението винаги са в немилост и са обект на преследване. От своето основаване комунистическият режим в Китай винаги разделя народа и винаги търси към кой нов „враг” да насочи своята „борба”. Това е и една от основните черти на комунистическите режими – идеята за класовата борба и революцията с насилие. Това комунистическият режим прави неизменно, когато няма друг начин да запази властта си, което е единствената му цел.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!