Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кости на нов хобит разкриват мистерията около историята на видовете?

Артистична импресия на досега непознат човешки вид открит от австралийски и индонезийски учени на остров Флорес (Индонезия) наречен Хомо флоресиенсис (Homo floresiensis). Художник Питър Шаутън/AFP/National Geographic Society

Австралийски учени обявиха, че са открили още кости на „хобит” на индонезийския остров Флорес, което потвърждава теорията, че костите принадлежат на нов вид естествено малък човек, наречен Хомо флоресиенсис.

Първоначално открит през 2003 г. и оповестен от учени от Университета на Нова Англия, Нов Източен Уелс, първият скелет на парчета, принадлежал на хоминид висок един метър, с малък мозък, наречен „хобит”, предизвика противоречия сред палеонтолозите и привлече вниманието на обществеността.

Древният човек с необикновена комбинация от съвременни и примитивни черти, и на възраст само 18 000 години, показва, че модерното човечество е делило планетата с друг човешки вид сравнително доскоро.

Костите са открити в пещера в Лиан Буа на остров Флорес заедно с останки на огромни плъхове, дракони комодо и миниатюрни слонове стегадон.

Откритите дребни, изкусно направени инструменти, нарязаните слонски кости и останките от огнена жарава предполагат, че хобитите са били сравнително напреднали.

Новите фосили, за които се смята, че принадлежат на девет души, включват кости на ръката от първия скелет и долна челюстна кост, идентична по големина и характеристики на откритата по-рано, но от преди 15 000 години.

Това показва, че населението на хобитите е живяло в района поне 3 000 години. Вкаменелостите подксазват, че мястото е било населявано до преди 100 000 години.

След откритието фосилите предизвикаха продължителен дебат между учените относно произхода на този вид. Една група учени смятат, че Хомо флоресиенсис е просто подобно на човек джудже, произлязло от Хомо еректус в резултат на изолирания живот на острова.

Други спорят, че скелетът принадлежи или на пигмей, или на обикновен човек (Хомо сапиенс), който е страдал от „микроенцефалия”, в резултат на анормално малък мозък.

Професор Дийн Фалк от Държавния университет във Флорида твърди, че според изследванията проведени от нейния екип мозъкът на хобита изобщо не прилича на мозък на болен от микроенцефалия или на такъв на пигмей.

В доклад публикуван в научен журнал, професор Фалк заявява, че мозъкът наподобява на мозък на Хомо еректус, но съотношението между мозъка и тялото е подобно на това при изчезналия Австралопитек, живял преди милиони години в Африка.

Докато мозъкът на хобита е голям колкото една трета от човешки мозък, професор Фалк казва, че формата му издава капацитет с по-високо ниво на мисъл.

Допълнителна подкрепа на теорията за нов вид идва и от ръката, която е пропорционално много по-голяма от ръката на съвременния човек и на Хомо еректус.

Макар новите кости да спомагат за разкриване на произхода на хобитите, досега е разкопана само малка част от района. По-нататъшните разкопки ще допринесат за пълно разрешаване на мистерията относно интригуващата нова раса, която поставя предизвикателство пред разбирането ни за човешкия род.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!