Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Майкрософт" помага на Китай в цензурирането на уеб-блогърите

Гардиън

Групи за граждански свободи осъдиха споразумението между "Майкрософт" и китайските власти за цензура на Интернет. Американската компания съдейства за премахване на „свобода” и „демокрация” от китайската мрежа с пакет от софтуерни програми, които пречат на блогърите да използват тези думи и други политически чувствителни наименования в своите Интернет сайтове.

Ограниченията, които също включват автоматичен отказ на „човешки права”, са вградени в MSN пространствата, уеблог услуга, пусната миналия месец в Китай от Шанхайския MSN Network Communications Technology, в който "Майкрософт" има 50% дял.

Потребителите, които се опитат да включат тези думи в полето за тема, биват предупреждавани: „Тази тема съдържа забранени думи. Моля, изтрийте ги.” Дори и най-основни дискусии на политически теми са затруднени, защото „комунизъм”, „социализъм” и „капитализъм” са блокирани по същия начин, макар да може да се използват в самия текст. Много думи-табу са ясни: „независимост на Тайван”, „Тибет”, „Далай Лама”, „Фалун Гонг”, „тероризъм” и „кръвопролитие”. Но има и много чудатости, които отразяват елементарната природа на Интернет цензурата и нещата, възприемани като заплаха от Министерството на пропагандата.

Думата „демонстрация” е табу, но „протест” не е. „Демокрация” е забранена, „анархия” и „революция” са приемливи. В пространството на MSN, китайските уеблогъри не могат да използват името на своя президент, но могат да обсъждат Тони Блеър. „Тянанмън” не може да се споменава.

Говорител на "Майкрософт" обясни, че ограниченията са цената, която компанията е трябвало да плати, за да разпространи положителните страни на уеблоговете и съобщенията онлайн.

„Дори и с филтри, ние помагаме на милиони хора да общуват, да споделят своите истории, фотоси и да осъществяват връзки. За нас това е важното”, каза Адам Сон, директор по маркетинг и глобални продажби в MSN, пред агенция "Асошиейтед Прес".

За китайското правителство, което плаща на около 30 000 Интернет полицаи, ограниченията са продължение на дългосрочна политика на контрол върху Интернет, така, че да бъде използван от бизнеса, а не от политическите опоненти.

За "Майкрософт" това изглежда е концесия за авторитаризъм на мрежата. Това стана факт само месец, след като шефът на "Майкрософт" Бил Гейтс похвали китайските лидери, които следват комбинация от смесена пазарна икономика и строг политически контрол. „Това е съвсем нова форма на капитализъм и като потребител, това е най-доброто, което някога се е случвало”.

Наред с други Интернет гиганти, "Майкрософт" прави опити да навлезе на бързо развиващия се китайски пазар, който се очаква да достигне 100 милиона потребители тази година. Само САЩ има повече Интернет потребители, но Гейтс призна, че тази година компанията му не се е справила добре в Китай.

"Майкрософт" не е единственият, който приема исканията за цензура от Китай. Според организацията "Репортери без граници", Yahoo има сходна политика. Според "Репортери"-те всяко оправдание за сътрудничество с китайската цензура заради съобразяване с местните правила „не важи”. Мултинационалните компании трябва да „уважават определени основни етнически принципи” на местата, където действат.

Междувременно Министерството за промишлена информация на Китай е наредило на собствениците на уеблогове и бордове за бюлетини да регистрират своите Интернет сайтове до края на този месец или да ги закрият.

В сайта на министерството пише: „Интернет е донесъл облаги на много хора, но също е донесъл и много проблеми, като секс, насилие и средновековни суеверия, и друга вредна информация, която сериозно отравя духа на хората”.

Япония обмисля цензуриране на Интернет, след като 18-годишно момче, което беше арестувано за хвърляне на саморъчно направена бомба в класната стая, заяви, че е открил инструкции за направата й в Интернет. От правителството се очаква да се прицели в сайтове, които съветват как се правят експлозиви, как се продават наркотици и други незаконни дейности, както и организиране на групови самоубиства.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!