Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Морал и дълголетие

Изследователски проекти на университета “Иейл” и Калифорнийският университет, включващи 7000 души от община Аламида, щата Калифорния, САЩ, както и на техни колеги от изследователски проект на университета в Мичиган (САЩ), който изследва 2700 души в продължение на 14 години, стигнали до едно и също заключение – дълголетието на човек до голяма степен зависи от неговия морал.

Изследователите изучавали връзката между степента на смъртност и взаимовръзката на човек с обществото и открили, че човек, който е оптимистичен и помага на другите, и живее в хармония с другите, може да очаква много по-дълга продължителност на живот. Изследването показало, че това е особено вярно за мъжете.

От друга страна, степента на смъртност сред хора, които таят лоши намерения към другите, нараняват ги за собствена изгода, или хора, с които е трудно да се общува, е 1.5  до 2 пъти  по-високо от нормалното. Изследователите открили, че този феномен се среща при всички раси, различни нива на доходи, хора с различна ниво на физическа издръжливост и най-различен начин на живот.

В началото на 1958 година доктор Уилямс  - специалист по сърдечно съдови заболявания - проследил 500 студенти по медицина за 25 години. Той открил, че смъртността сред тези, които се държат враждебно, била 96% и че страдат от заболявания на сърцето 5 пъти по-често от останалите.

Г-н Мартин, бразилски медицински специалист, изследвал 583 корумпирани служители, които приемали подкупи, извършвали злоупотреби и използвали служебната си сила за лична изгода. След 10 години на изследване и разследване, той открил че 60% от корумпираните служители били или сериозно болни или починали. 

Модерните изследвания в медицината показват, че доброто и приятелско поведение, в съзвучие с висока идеология, предоставят нормално развитие на човешката мозъчна кора, централната нервна система и ендокринна система. Това помага също и при систематичното регулиране вътрешния биологичен часовник, и стабилизира микробиологичната среда на тялото.

Изглежда, че отделянето на внимание на моралността и култивацията не е само фундаментален принцип за хората, но също и важна основа за постигане на добро здраве.

Източник/ци: Clearwisdom.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!