Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Трансперънси Интернешънъл": Нивото на корупция в България се повишава

Ако през 2004 година индексът на корупция в България е бил най-добър - 4,1 пункта , то през тази - 2005-а, е 4,0 - нивото, което било и през 2002 г одина . Това отчита в доклада си, представен във вторник (18 октомври) неправителствената организация. Стойността нарежда страната ни 55-о място по корупция (от общо 159 държави) , заедно с Колумбия, Фиджи и Сейшелските острови.

Най-сериозните щети за държавната хазна в България са заради корупция в данъчната администрация, свързана с данък добавена стойност (ДДС). Според изследването , щетите от ДДС измами са между 20 и 45% от годишния приход от данъка.

Около 5% от анкетираните бизнесмени в проучване на Центъра за изследване на демокрацията признават , че са давали подкупи в размер на д 5000 л е в а . Д анъкоплатците дават подкупи най-често , за да избегнат глоби и санкции, да ускорят възстановяването на ДДС, както и за да укрият обороти.

Според изследването повечето данъчни служители, които въобще се съгласяват да говорят за подкупи, посочват, че размерът на даваните пари под масата е между 10 и 50 лв. Данъкоплатците обаче смятат, че подкупите, които се получават най-често са до 250 л е в а . Според половината от предприемачите повечето служители са въвлечени в корупционни схеми.

Въпреки отбелязания напредък на много фронтове, в това число и предстоящото влизане в сила на Конвенцията на ООН срещу корупцията, 70 страни (близо половината от всички включени в изследването на "Трансперънси Интернешънъл" ) имат показатели на индекса под 3 пункта , което говори за сериозни проблеми с корупцията.

Измежду държавите, в които бутането на пари под масата се сочи като процъфтяващо , са Чад, Бангладеш, Туркменистан, Мианмар и Хаити (те са и сред най-бедните страни в света).

Благосъстоянието не предопределя напредък в борбата срещу корупцията, отчита обаче проучването.

В случая на държави с високи нива на доходите като Канада и Ирландия, се отбелязва нарастване на възприятието за корупцията през последните 10 години, което показва, че въпреки богатство то си , водещите държави също трябва да полагат усилия за поддържане на атмосфера на почтеност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!