Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австралийски танцьор е депортиран от Китай

Австралийски танцьор бил депортиран от Китай, докато бил на турне със “Sydney Dance Company”, след като в него били намерени копия от специалния репортаж на “Epoch Times” - „Девет коментара за комунистическата партия”.

Това се случило с Кшуе-Джун Уанг, докато репетирал в ктиайския град Шанхай, за коопродукцията със Шанхайския песенен и танцов ансамбъл, в късния следобед на 5 октомври.

Xue-Jun Wang (www.sydneydancecompany.com)

Уанг каза, че четирима полицаи настояли той да отиде с тях на разпита.

„Казах им: Не! Аз съм австралийски гражданин и не мога да дойда просто така, а трябва да кажа и на моята компания къде отивам, както и на шефа”, разказа Уанг пред “Epoch Times”.

Танцьорът сподели още, че китайските представители отказали да му кажат за какво ще бъде разпитван. След това на помощ дошли членове от трупата, включително и хореографа Гриим Мърфи. „И Мърфи стоеше там, пред мен и каза на полицаите, че съм австралийски гражданин и негов служител”, каза Уанг.

Китайските власти настояли да видят паспорта на Уанг, след което го отвели заедно с членове на трупата до хотела им, където по думите на Уанг седем или осем полицаи ги чакали.

„Те влязоха в стаята ми, използвайки камера, за да снимат; наредиха ми да опаковам нещата си и да тръгна с тях, а аз попитах къде ме отвеждат. Той уточни, че не получил отговор, а само заповеди да опакова багажа си и да бъде готов да напусне с китайската полиция.

Според Уанг, който е със “ Sydney Dance Company ” от 1992 година, Мърфи казал на полицията, че той е негов служител и никъде няма да тръгва и че трябва да изчакат пристигането на австралийският представител на консулството.

„Гриим и другите бяха пред мен, защитавайки ме, и те (китайската полиция) се опитваха да ме хванат, но Гриим не им позволяваше, така се почувствах много признателен на Гриим и останалите”, каза още Уанг.

Докато полицията претърсвала стаята му, намерила две копия джобен формат и DVD -та на китайски език на „Деветте коментара”.

Представител на австралийското консулство провел разговор с китайските полицаи. Той казал на Уанг, че тъй като е Фалун Гонг практикуващ, той трябва да бъде депортиран и че няма нищо, което консулството може да направи, за да спре това да не се случи.

При пристигането си на летището Уанг още веднъж бил разпитан от същите полицаи в стая, където го попитали, защо е взел със себе си „Деветте Коментара”?

„Аз им казах: - Вижте, прочетох тази книга (коментарите) и мисля, че е много добра, и за това я взех с мен в Китай”.

Те го попитали от къде е взел копията и той им казал, че ги е получил в китайския квартал в Сидни.

„Повечето от времето полицията ме разпитваше дали съм казал на някой, а аз им казах: - Да, аз казах на таксиметровите шофьори за това какво се случва в Китай и за лошите неща, които китайската комунистическа партия (ККП) е направила. Точно както “Деветте коментара” казват, тя е направила толкова много лоши неща на собствения си народ, така че се чувствам тъжен заради това”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!