Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Епохално! Българин стана световен шампион по шах!

За пръв път в историята на родния шахмат България има своя световен шампион. Това е гросмайстор Веселин Топалов, който предсрочно си осигури победата на световното първенство по шахмат на ФИДЕ, което се провежда в аржентинския град Сан Луис.

Веселин Топалов с черните фигури направи реми и детронира действащия световен шампион на ФИДЕ Рустам Касимджанов от Узбекистан. Топалов спечели 9,5 точки и един кръг преди завършването на турнира си осигури световната титла. Основните конкуренти на Топалов руснакът Пьотр Свидлер и индиецът Вишванатан Ананд имат по 8 точки, след като завършиха реми съответно с Юдит Полгар и Александър Морозевич. Руското спортно електронно издание "chesspro.ru." коментира победата на Топалов така: "30-годишният Веселин Топалов стана новият световен шампион. Не е важно под какъв номер и в каква версия. В тежък турнир съперничейки си със седем силни гросмайстори той показа пълно превъзходство. Браво, Веселин!".

Веселин Александров Топалов е роден на 15 март 1975 г. в град Русе. На 8 години баща му го въвежда в правилата на шахмата. Първият му треньор е Димитър Синабов. От 1991 г. личен треньор и мениджър на Веселин Топалов е Силвио Данаилов. През 1987 година, когато е само на 12 години Топалов е шахмайстор, през 1989 г. - международен майстор, през 1992 г. става гросмайстор и е обявен за най-многообещаващ шахматист в света. За октомври българинът е с рейтинг 2782 и заема трето място в ранглистата на ФИДЕ след Каспаров (2812) и Ананд (2788), съобщи БГНЕС.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!