Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ютелсат подписа дългосрочен договор за предаването на NTDTV

Репортери без граници

На 1 септември "Репортери без граници" приветстваха подписването на дългосрочното съгласие, даващо независимост на предаванията на телевизията на китайски език NTDTV чрез сателита "Ютелсат". То ще позволи на телевизията да продължи да излъчва в Азия и в частност в Китай.

„Международната кампания в подкрепа на NTDTV не е била напразно”, каза организацията за свобода на пресата. „Тази телевизионна станция има заслуга за представянето на алтернативни новини на китайския народ и изчезването й от китайския медиен пейзаж би било истинска загуба за свободните медии”.

От "Репортери без граници" добавиха: „Ние призоваваме радио и телевизионните станции на китайски език да използват сателит W5, за да предават без цензурата на китайското правителство”.

Новият договор на NTDTV гарантира на медията правото на свободно предаване до Азия, посредством сателита "Ютелсат" за следващите 6 години, по технически задоволителен начин и на разумна цена. Това споразумение отваря широко врата за свободната информация към един ограничен медиен пазар.

Споразумението на NTDTV с "Ютелсат", който е европейски оператор със седалище във Франция, беше одобрен след разговори, продължили месеци. Сателитният оператор отказа коментар по новия договор. Името на "Ютелсат" не се появява директно в договора и даже посредниците в преговорите отказаха да дадат позволение имената им да се появят в пресата.

Въпросът с дългосрочния договор с "Ютелсат" стоеше на везните от април тази година. "Репортери без граници" напомняха на "Ютелсат" многократно, че параграф 3 от конвенцията, под която оперира, изисква да уважава качеството на достъп, плурализма и да не дискриминира.

"Ютелсат" и брокерът му не бяха склони да подновят договора с NTDTV откато китайското правителство им каза през май 2004 година „незабавно да сложат край на тези предавания”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!