Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британски писател и група учени смятат, че са открили местонахождението на гръцкия античен град Итака, дом на легендарния герой на Омир – Одисей

Почти 3 000 години беше загадка къде точно се намира остров Итака, описан от Омир в “Одисеята”.

Сега обаче учените в цял свят практически вече не се съмняват, че британският бизнесмен и археолог-любител, страстен поклонник на Омир, Робърт Битълстоун наистина е открил Итака – родината на гръцкия герой Одисей, на който се е намирал неговият дворец, пише “Таймс”.

Мнозина смятаха, че островът е съществувал само във въображението на Омир и в епоса му “Одисея”. Неговото описание не отговаря на формата на острова в Йонийско море, който сега са нарича Итака, посочва “Таймс”.

Използвайки литературни, геоложки и археологически материали, учените начело с Робърт Битълстоун са стигнали до извода, че търсеното място е Палики, част от остров Кефалиния. В миналото Палики е било отделен остров. От времето на Омир насам в резултат на земетресенията тесният пролив, отделял Палики от съвременния остров Кефалиния, се е запълнил. Джеймс Дигъл, преподавател по гръцки и латински в Кеймбридж и съавтор на книгата, посветена на откритието, казва:

“Около 3 200 години след събитията, описани в “Одисеята”, древната Итака най-накрая е открита. Това откритие ще направи революция в разбирането за древния свят и произхода на западната цивилизация”.

Откриването на Итака е равнозначно на откриването на древна Троя на турския бряг преди около 100 години, заяви писателят Робърт Битълстоун, цитиран от БНР. Според него досегашните опити са били неуспешни, защото изследователите не са поставили под съмнение факта, че Итака и до днес продължава да е остров, както го описва Омир. Ако обаче се приеме, че релефът се е променил от времето, което описва Омир, Итака може се окаже част от по-големия остров Кефалания.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!