Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българчетата са в Топ 6 на най-бързо затлъстяващите

Тъжна статистика: Българчетата са в Топ 6 на най-бързо затлъстяващите

Малките с наднормено тегло у нас са се увеличили със 120%

България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател според мащабно проучване на УНИЦЕФ.

Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят.

Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г.

За нашата страна точният процент е 120 за периода от 1990 до 2016 г., който обхваща проучването. В момента 28,47 на сто от младежите ни на тази възраст са с наднормено тегло.

Най-много те са в САЩ – 41,86%, след това в Нова Зеландия – 39,46 на сто, и Гърция – 37,26 %. При тях обаче увеличението не е толкова сериозно, а е между 44 и 50 процента.

Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат
Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично
обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с
проблемно тегло е скочил със 170 на сто.

Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло.

Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!