Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Агент на ДС и кредитен длъжник оглави Българския футболен съюз

Михаил Касабов

Михаил Касабов

Досегашният вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов оглави съюза до насрочването на нов конгрес. Медиите обаче пропуснаха да отбележат, че Касабов е разкрит като агент на бившата Държавна сигурност, съобщава desebg.com.

Неговата агентурна принадлежност е оповестена от Комисията по досиетата при проверката на кредитните длъжници към „Банка за земеделски кредит” (БЗК) през септември 2016 г.

Според огласените данни Михаил Касабов е вербуван като агент от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима „ИВАН” през 1986 г.

Той е сътрудничил на 03 отдел „ФРГ, Австрия, Франция” във ВГУ по линия на Западна Германия. В архива на ДС са запазени документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, съдържащи се в лично дело; вписване на името му в регистрационен дневник, както и картони на неговото име в картотеката на ДС.

Разкриването е в качеството му на член на управителен орган (Общо събрание) – съдружник във фирма –длъжник – "АСТРА СПОРТ" ООД, гр. София.

Според списъка на БНБ за кредитните длъжници въпросното дружество има два дълга към БЗК в размер съответно на 924 млн. и 340 млн. неденоминирани лева, и лихви към главницата в размер на 159 млн. и 8 млн. лева.

За втори път принадлежността на Касабов към ДС е огласена от Комисията по досиетата при проверката на БФС през 2017 г. в качеството му на вицепрезидент от 15.12.1995 г.

Михаил Касабов е роден през 1955 г. в София. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Във визитката му на страницата на БФС е посочено, че започва работа почасово в Международния отдел на футболния съюз през 1979 г. След като се дипломира през 1982 г. той е назначен като специалист в същия отдел. От 1984 до 1985 г. заема длъжност във ФК „Левски”. След това се връща в БФС като началник на Международния отдел.

През 1987 г. е избран за вицепрезидент на ФК „Витоша”, името под което играе разформированият от ЦК на БКП „Левски-Спартак”, след скандалния финален мач за купата на България през 1985 г. с ЦСКА, който пък тогава е прекръстен на ФК „Средец”.

От 1991 до 1994 г. Касабов е член на изпълнителното бюро на ФК „Левски”.

През 1995 г. Михаил Касабов е избран за вицепрезидент на БФС, пост който заема и в момента.

В биографията му на страницата на БФС е посочено също така, че през 1975 г. става член на ФК „Байерн Мюнхен” и е носител на сребърна и златна значка на клуба.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!