Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бизнесът с Китай и човешките права

Man-Yan Ng* Специално за Epoch Times

С тази реч, Ман Ян-нг - вицепрезидент на Международната група за технологии, излезе по време на семинар в Стокхолм, на тема "Комунизмът и човешките права в Китай".

Организаторите включиха в семинара Китайската чуждестранна демократическа коалиция, американската независима медия "Epoch Times" , независимият китайски център "ПЕН" (международната асоциация на писателите) и Международното съобщество за правата на човека.

Ман Ян-нг Г-н Ман Ян-нг е вицепрезидент по продажбите и маркетинга в Международна група за технологии*

"Защо говорим за тези две неща - бизнес и права на човека в Китай? Изключително необичайна комбинация! Повечето бизнесмени не мислят за правата на човека, но дойде време да се замислят за това. Това е много просто, защото случващото се в момента в Китай, се явява на практика сериозен призив към свободния демократичен свят. А фактически, това е призив към цялото човечество. Защо?

Защото в момента може да се каже, че Китай е страна, чиято икономика се развива по-бързо отколкото която и да е страна по света. В същото време Китай е място, където се случва най-голямото нарушаване на човешките права. Това е ново, уникално съчетание. Никога в историята на човечеството на комунистическата диктатура не й се е удавало да достигне някакъв икономически ръст за повече от 20-годишен период. Това, че тази диктатура е съпроводена с нарушение на човешките права, не е новост за никого. Това е призив към нас. Той оказва силно влияние за нашето бъдеще. Ето защо се налага да се отдели малко време за обсъждането на този върпос.

Няма да говоря много за това как расте китайската икономика. Имам предвид, че повечето от вас са чели много по този въпрос в пресата, включително в шведската преса. Много шведски международни компании (аз работя в една от тях) и много други европейски и западни международни компании, всичките работят с Китай. В пресата пише за фантастичен потенциал.

Така ли е всъщност? Може ли това прекалено хубаво нещо да е истина? Да, икономиката в Китай се разрастна. Известно ви е, че за последните 20 години брутният вътрешен продукт (БВП) в Китай нарастна от 6 до 10 процента. Разбира се, не трябва да се забравя, че това започна от много ниско ниво. Без да отчита фантастичния си ръст, китайският БВП днес все още е една-осма от БВП на Америка, около половината от индийския и една-трета от японския БВП. Средният БВП на глава от населението в Америка е 35 пъти по-голям от този в Китай. В същото време огромният разрив, съществуващ от 20 години, се увеличава.

За съжаление, с това ново богатство, в Китай се извършват нарушения на човешките права още по-ефективно, отколкото преди. С парите, които изработва (за себе си) китайският народ, в момента може да се използват много високи технологии и нарушаването на човешките права става все по-усъвършенствано. То изобщо не е намаляло.

Някои от бизнес партньорите ми ми казаха, че смятат, че в Китай става все по-добре и Китайската комунистическа партия (ККП) вече не е комунистическа партия.

"Защо?", попитах аз. Те отговориха: "Виж, сега дори приветстват встъпването на капиталисти в партията." Аз им казах: "Прави сте, но те не са променили принципите си в играта за властта. Да, вие сте прави, че през петдесетте и шестдесетте години, след като те дойдоха на власт, унищожиха много капиталсти. Много други затвориха в затвори и присвоиха парите на капиталистите, и тези, които преживяха преследването не се осмеляваха да кажат и дума против партията".

"Защо сега вече привестват приемането на капиталисти в партията?"

Аз отговорих: "Приятели, това не са онези същите капиталисти. Капиталистите през петдесетте години бяха онези хора, които никога не са вярвали в историята, разказвана на хората от комунистическата партия. Такъв беше и моят дядо, той никога не е вярвал в това. Те бяха образовани хора, свързани с корените на древната китайска мъдрост - някои повече, други по-малко. Докато сегашните капиталисти са роднини и приятели на партийните босове - не всички, но повечето от тях."

Понякога партийният бос е сам капиталист, само че името му не се причислява към собствениците. Ето защо сега те говорят, че приветстват капиталистите в партията. Принципите на партията никога не са се сменяли. Защо? Защото принципите им не са такива, както мислеха хората през петдесетте години, когато утвръждаваха желанието на партията да създаде общество с равнопоставена класа. Не!"

Сегашният им принцип е следният: "целта оправдава средствата"; и това беше закономерно. Винаги! И какво стана накрая? Каква е целта им? Какво искат? Искат власт! Те искат да се доберат до властта, да я укрепят, да поддържат своята власт.- За да осъществят това те могат да употребят различни средства - на практика - всякакви средства. Преди петдесет години използваха убийството и вкарването в затвора на капиталистите като средство. При ККП няма проблем в това отношение!

Аз искам да ви разкажа повече за това, какво се случва с човешките права в Китай, но изглежда това не е задължително след такова изключително встъпление. Вие знаете много за това. Някой може да каже: "О, вие знаете, че се намирате под влиянието на пропагандата. Може би не всичко е точно така?"

Ще ви кажа, че никой не провежда толкова добре пропаганда, колкото ККП. Вие може да възразите, че някои хора не обичат партията и осъществяват пропаганда, но аз мога да ви разкажа собствената си история. Аз съм бизнесмен. Работя като вицепрезидент по маркетинг и продажби в международна компания. Ходих в Китай по бизнес дела. Казвам "ходих", защото повече не мога да ходя в Китай. Досещате се вече за половината от историята...

Дълго време работих с Китай. Един път, когато отидох в качеството си на експерт по технологиите, като бизнесмен, мениджър и вицепрезидент - вие знаете какви средства използва партията в името на дружбата... Приеха ме, разбира се, радушно. Използваха всякакви средства, за да ме ласкаят. Много бизнес партньори, с които се запознах, на практика се оказаха партийни кадри.

Някои дори работят като органи на държавната безопасност и на така наречения United Front Ministry (Министерство на обединения фронт ) , департамента на китайското правителство за осъществяване на контакт с хората, идващи в Китай и които могат да бъдат използвани поне веднъж. Аз разбирам от високи технологии, имам малко международен опит в този бизнес и те решиха, че е възможно да използват помощта ми за укрепване на бизнеса с моята компания. Приеха ме много добре. Навсякъде имаше червени килими, лимузини и така нататък...

През това време, за шест или седем години, аз започнах да се интересувам от въпросите, отнасящи се до правата на човека, тъй като станах свидетел на прекалено много случаи на нарушения на правата на човека, особено в Китай. Аз станах привърженик на защитата на правата на човека и започнах да държа речи в ООН, Европейския парламент и прочие.

Последната ми визита в Китай, мисля, беше през 2002 година. Към четири през ноща някой звънна на вратата на стаята ми в хотел "Шератон" в Пекин. Накратко казано, трима души от държавните органи за безопасност на Китай искаха да говорят с мен. Те дълго говориха и по време на целия този разговор казваха: "Вие осъществявате голяма анти-китайска дейност."

Това, което те разбираха под анти-китайска дейност, беше дейността ми по отношение на защита на човешките права. Те ми казаха като мафиоти: "Ако вие не прекратите това, ще разрушим бизнеса ви. Ще имате безкрайни проблеми." След това се усмихнаха: "От друга страна, ако вие ни сътрудничите, бъдете уверен, че всички проекти в Китай са ваши."

Това не е никаква пропаганда. Това е личният ми опит. Хората могат да помислят: "Аз съм бизнесмен. Какво ме вълнуват толкова правата на човека. Аз искам само да направя пари и това е всичко."

Всъщност обаче не е толкова просто. Защото всички добри бизнесмени трябва да мислят за бъдещето, особено тези, които работят в големите международни компании. Вие искате да имате голям и устойчив бизнес с дългосрочна стабилност. Днес вие сключвате договор и встъпвате в делови отношения с китайски партньор за десет или повече години. Затова вие искате да знаете устойчив ли е вашия китайски бизнес. Пита се какви са факторите, които до известна степен способстват или дори гаранитират някаква стабилност? Тези универсални неща не са специфични за Китай. За да има стабилен бизнес е необходимо наличието минимум на два важни фактора.

Единият от тях - действаща правна система, такава, каквато нашия юрист Питър, който седи тук до мен, много добре разбира. Китайската правна система много прилича на шега. Китайският съд изобщо не е съд. Вие знаете шведския Wallenberg Institute и немския Chancellor Schroder – те харчат милиони от парите на данъкоплатеца, за да съдействат на организации на китайската правна система, така че сега китайските съдии са облечени безупречно. Те все повече приличат на съдии. Залите за заседания са скоро боядисани, пишат се нови закони, печата се нова юридическа литература и така нататък. И до сега обаче не е решен основният проблем.

Просто задайте въпроса: "Зависи ли китайският съд от правителството и от партията?"

Не, когато китайският чиновник ви представя правната система, ще ви покаже, че при тях има местни съдилища, висши съдилища в провинциите, Върховен съд, имат закони и така нататък. Докато няма да ви покажат последната степен, последното нещо, което е Китайската комунистическа партия, стояща на върха на тази система. Едно звънване на партийния бос може да повлияе на заключението на съда, независимо от решението на съдиите и заседателите.

Как можете да водите дела и да се чувствате в безопасност в страна, в която няма действаща правна система?

Дори, ако има действаща правна система, ви е необходим още един компонент за създаването на среда за безопасен и стабилен бизнес, и този компонет е вярата - това, за което говори и професор Найх. Взаимното доверие се основава на вяра. Как можете да се занимавате с бизнес с хора, на които не можете да се доверите? Защо казвам, че не можете да се доверите на китайските партньори? Не, защото китайците са се родили непорядъчни, не. Проблемът е в това, че сега много китайци станаха жертва на този принцип - "целта оправдава средствата". Огромен процент от китайските бизнесмени мисли по такъв начин. Докато мога да печеля пари, мога да използвам всякакви средства. Не съществува морал в бизнеса, няма и етика. Защо? На практика, Китай има култура с многовековни традиции в морала и етиката. Не е важно дали следвате принципите на конфуцианството, будизма или даоизма, всички те носят красотата, съответстваща на високите морал и етика. С такъв човек вие можете да работите заедно, можете да се чуствате в безопасност и да спите спокойно.

Откакто ККП е дошла на власт през 1949 година, системно разрушава всички религии, всички вярвания. Не е необходимо да изпадам в подробности - професор Найх вече говори за това.

Днес някои хора могат да възразят: "О, а вие знаете ли, че комунистически Китай се е подобрил, защото последния път, когато бях в Шанхай и Пекин посетих много храмове и видях много посетители в тях."

Казвам ви - всичко, което са направили, е само да пребоядисат тези храмове, които напълно бяха разрушени в годините на Културната революция. Защо? Те искат да покажат на целия останал свят, че се грижат за свободата на религията и искат да имат повече приходи от туризъм. Ако храмовете не са добре разкрасени много туристи ще спрат да ги посещават.

Тези хора, които са настоящи привърженици на своята вяра и изповядват истинска религия, са подложени на преследване, например като House Church Christians ( Домашните християнски църкви), споменати от професор Найх. Църквата трябва да отиде в небитието. Това е печалната история. Няколко години назад китайци от Хон Конг се опитаха да преиздадат в Китай 30 000 броя на Библията от оригиналната версия. Те бяха осъдени и тикнати в затвора. Бяха признати за престъпници, защото са преиздали голямо количество библии! Доколко можете да се доверите на китайските си бизнес партньори, ако в обществото не съществува вяра? Нравствеността и етиката не се вземат предвид. Може пропагандата и да говори за това, но на практика то не означава нищо. Затова изниква въпросът, доколко е безопасно да се инвестира в Китай?

Времето намалява. Позволете ми да ви дам съвет. Какво бих посъветвал шведските компании? Преди всичко, бъдете много, много внимателни, когато инвестирате в Китай, защото вашите дългосрочни инвестиции с изплащане за 10 години са много рисковани; нищо не мога да ви гарантирам, защото може да се случи всичко, което е изгодно.

Вие вече чухте за публикациите "Девет коментара за Комунистическата партия". Впрочем най-интересно, че около "Деветте коментара" всички говорим колко много знаем за Китай, но за мен те бяха много поучителни. Не подценявайте значението на тези коментари. От контактите си с хора в Китай знам, че е започнало свободно осъждане в целия Китай, разбира се - не открито.

Вие знаете, че измененията на обществото винаги започват с изменение на съзнанието на хората. Аз лично намирам, че е много, много добре, че тези "Девет коментара" се разпространяват в Китай, защото само чрез промяна на съзнанието на хората, когато те действително разберат, че има проблем в обществото и, че това е злата комунистическа партия, само тогава обществото може да се промени в положителна посока.

Ако обществото се променя към по-добро чрез обективна информация и нови знания, представени с милосърдие, това в максимална степен ще спомогне на процеса на изменение. Ние не искаме Китай и китайците отново да бъдат изложени на някаква катастрофа или друга Културна революция. "Деветте коментара" няма да способстват за революция. Те създават стабилно изменение на съзнанието на хората и следователно ще донесат промяна на нацията към по-добро.

Като бизнесмен, аз призовавам: преминете към този процес на развитие. Когато имате работа с Китай, използвайте възможността да напомните на китайците за правата на човека, за да ги накарате да разберат колко добро е за бъдещето на Китай свободата на информацията, свободата на пресата. Поддържайте такъв фантастичен, нецензуриран телевизионен канал като New Tang Dynasty TV , за който говори г-жа Го. Той е просто фантастичен.

Знаете ли, че канал New Tang Dynasty TV беше първият, който излъчи за китайския народ информация за кървавите събития на 4 юни на площад Тянанмън, за преследването на Фалун Гонг и новини без цензура? Умният бизнесмен трябва да поддържа това. Защо? Защото всички ние знаем: краят на ККП не е далеч. Стабилен бизнес с Китай означава, че "аз искам да имам добър бизнес с Китай и след ККП".

Не вярвайте, че ККП е силна и толкова стабилна, както утвръждава пропагандата. Знаете, че в Китай има поговорка: "Човек предполага, Бог разполага". Животът на Небето следва плана на Бог, независимо какво планираме ние. Ако нашите планове не съвпадат с плановете на Небето, няма да работят. Мога да ви го гарантирам това.

Малко преди падането на Берлинската стена през 1989 г. разговарях с мои немски приятели, които ми казаха, че няма да доживеят промяната в ГДР. После, само след няколко седмици, те се удивиха изключително много. Затова бъдете готови за следващата изненада, но тя няма да копира това. Тя ще се случи по друг начин. Пригответе се за истински стабилен и процъвтяващ бизнес с Китай на потенциалния пазар, когато няма да има ККП."

-----------------------------

* Г-н Ман Ян-нг има над 25-годишен опит в работата на китайския пазар и е водещ лектор на симпозиуми за стратегии на бизнеса в Китай. Той има дълбоко познание за различните аспекти на водения в Китай бизнес, а също и за китайското общество като цяло. Въпреки голямата си заетост, г-н Ян-нг е предан защитник на правата на човека в Китай и на тези, които живеят под гневната диктатура по целия свят. Той също е и член на International Society for Human Rights (Международното съобщество за правата на човека), неправителствена организация със статут на наблюдател в Европейския парламент и ООН.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!