Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалун Гонг практикуващи искат забрана за влизане на китайски служител

Вашингтон – практикуващи Фалун Гонг изложиха на пресконференция във вторник позицията си, че Държавният департамент на САЩ би трябвало да откаже виза за влизане в страна на китайския министър на културата Сън Яженг поради нарушения на свободата на религията.

Г-н Сън се очаква да пристигне във Вашингтон за участие в китайския фестивал, който е ще се проведе в културния центъра за представления „Джон Ф. Кенеди” през октомври.

Лаура ХаттънПрактикуващата Фалун Гонг Лаура Хаттън призовава Държавния департамент да откаже виза за посещение в САЩ на Сън Яженг (Judy Chao/Epoch Times)

Практикуващата Фалун Гонг Лаура Хаттън каза, че Сън е тясно свързан с преследването на Фалун Гонг в Китай. „На своя пост, в съгласие с други високопоставени лидери на Комунистическата партия, Сън Яженг лично е планирал, подстрекавал, нареждал, упълномощавал или подбуждал негови подчинени да се въвличат в криминално поведение срещу Фалун Гонг”, каза тя.

Хаттън посочи още, че Държавният департамент има задължение да отказва визи за влизане в страната на „чуждестранни държавни представители, които са участвали в особено тежко нарушаване на религиозните свободи”, цитирайки Закона за емиграция и натурализация. Съгласно американското законодателство, тези „тежки нарушения” включват „мъчения или жестоко, нечовешко или унизително отношение, или наказание” и „продължително задържане без обвинения” сред други нарушения. „Да се позволи на Сън Яженг да влезе в Съединените Щати би нарушило американското законодателство”, допълни тя. „Би било също и разочарование за стотици милиони китайци, които гледат на тази страна, като силен поддръжник на човешките права”.

Говорителят на Държавния департамент Къртис Купър каза, че те все още не знаят дали е дадена виза на Сън.

Купър каза, че преглед на данните на държавния представител е „част от нашата стандартна визова процедура и нещо, което ние отбелязваме в архива, но грижливо се обмисля сред много други въпроси, включително и национални интереси”.

Представители на центъра "Кенеди" не можаха да бъдат намерени за коментар.

Практикуващите Фалун Гонг твърдят, че той е водил усилия за спиране на всички Фалун Гонг публикации, след като спиритуалистичната практика бива забранена през 1999 година и е ръководил кампания, в която литературни и артистични фигури са били окуражавани да създават изкуство, което напада Фалун Гонг.

На 28 януари 2004 година, четири Фалун Гонг практикуващи завеждат дело срещу Сън чрез прокуратурата в Париж, въз основа на обвинения, включващи: „подстрекаване за масово избиване и репресии” и „престъпления, свързани с изтезания”. Делото било прието от парижкият съд, но решение по него все още няма.

Практикуващите Фалун Гонг често завеждат дела срещу китайски представители, които идват на посещения и които са обвинени в активно участие в преследването на духовната практика. Китайският министър на търговията Бо Кшилай бил съден за мъчения и престъпления срещу човечеството на 7 септември 2005 г., когато посетил Канада заедно с китайския лидер Ху Джинтао.

Според статистики на практикуващи Фалун Гонг, най-малко 2733 практикуващи са починали вследствие на мъчения или малтретиране, наложени при полицейски арести в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!